Crispijn Oomes (links) en Michel de Bakker brengen de wereldmuziek naar Zutphen.
Crispijn Oomes (links) en Michel de Bakker brengen de wereldmuziek naar Zutphen. (Foto: )

Weer wereldmuziek in Zutphen

Wereldmuziek en dansen gaan vanaf 27 januari samen in het Wereldlokaal. Met dit muzikale evenement krijgt Zutphen na vijf jaar weer een wereldmuziekpodium. Het gebeurt allemaal in de Proeflokalen aan het Vispoortplein. De Hongaarse band Erdöfü opent met muziek, dans en natuurlijk goulash.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Trekker van het wereldmuziekpodium is Cirspijn Oomes. Hij is bevlogen kenner en promotor van volksmuziek en organiseerde in het verleden regelmatig concerten. Als musicus speelt hij in de Arabische band Orchestre Al Jamal, een van de deelnemers aan het wereldmuziekpodium. Bovendien is Oomes impressario en vanuit die functie kent hij vele muziekgroepen en heeft hij een breed netwerk. Van 1997 tot 2914 organiseerde hij in zijn woonplaats jaarlijks een wereldmuzieklokaal. ''Helaas kwam daar een einde aan, mede door gebrek aan vrijwilligers. De optredens trokken meestal zo'n 125 bezoekers. Op een gegeven moment begon het toch weer te kriebelen en besloot ik weer een wereldmuziekpodium te organiseren.'' Oomes nam daarvoor contact op met Michel de Bakker, exploitant van de Proeflokalen.

Dertig seconden

''Toen Cirspijn mij belde, was de zaak in dertig seconden beklonken, er was meteen een klik,'' zegt Michel. Hij runt de Proeflokalen sinds twee en een half jaar en spreekt van een broedplaats voor creativiteit. In zijn vorige woonplaats Leiden was Michel actief in de culturele sector en toen Crispijn hem belde, voelde hij direct aan wat de bedoeling was. ''Ik wil graag letterlijk een podium geven aan de wereldmuziek. De optredens vinden plaats in de voormalige gymzaal van het gebouw aan het Vispoortplein waar vroeger een school was gehuisvest. De optredens zijn vanaf januari met onder meer Keltische en West -Afrikaanse muziek, Klezmer en Turkse muziek. Tot en met juni zijn er optredens van bands geprogrammeerd. Bij enkele concerten kunnen we ook de verbinding leggen met asielzoekers.'' Crispijn vertelt dat de optredens voor iedereen zijn bedoeld, ook waren tijdens vroegere wereldmuziekpodia bezoekers meestal vijftig plus. ''Maar ook jongeren worden van harte uitgenodigd. Uit eerdere ervaringen blijkt dat ook de jongere doelgroep geraakt kan worden door de klanken van volksmuziek.''

Het concert van de Hongaarse band Erdöfü op 27 januari begint om 12.00 uur. Kaartjes: www.wereldmuziek.nl. De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen: € 15,- scholieren en studenten: € 10,-kinderen 6 t/m 12 jaar: € 5,- asielzoekers: € 5,- Kinderen 0 tot en met 5 jaar: gratis. Bestellen van kaarten: Mail naar: info@wereldmuziek.nl of stuur een WhatsApp naar 06-46078960 en maak het juiste bedrag uiterlijk 24 januari over naar bankrekening NL68 RABO 0322 5387 69 t.n.v. Stichting Pentaton.

Meer berichten