Foto:

Tweedaagse: Man worden op 'n natuurlijke manier

Echt contact maken. Samen leuke dingen doen. Vuur maken. Iets uitdagends doen in de natuur. Dit zijn allemaal bestanddelen van de Zoon & Vadertweedaagse die Zutphenaar Raymond Fränzel voorbereidt voor 28 en 29 december. Mannen onder elkaar.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - De tweedaagse is bedoeld om de overgang voor te bereiden van jongen naar man zijn. De data, op de overgang van het oude naar het nieuwe jaar is dan ook van symbolische waarde. "Begin vorig jaar heb ik met mijn zoon Bram een weekend met vaders en zonen doorgebracht in de Ardennen en dit is voor mij (ons) van grote waarde geweest". De tweedaagse is bedoeld voor vaders en zonen tussen de dertien en zeventien jaar. Zijn zoon, inmiddels 16 jaar, gaat nu ook mee naar de tweedaagse.

Beschikbaar

Raymond, tevens vader van de twaalfjarige Susanne, vindt het belangrijk dat ouders aanwezig en beschikbaar zijn. ''Maar om aanwezig en beschikbaar te kunnen zijn is het belangrijk om ons zelf te herinneren, onze eigen processen aan te gaan. De snelheid van het leven vraagt veel waardoor de waan van de dag vaak regeert. Mede hierdoor moeten onze jongens en meisjes veel zelf uitzoeken, ze missen een referentiekader. Hier zit vanuit mijn visie ook een relatie met de onrust in de wereld omdat veel mannen eigenlijk nog jongens zijn. De tweedaagse is een Rite of Passage (een overgangsritueel) waarin een periode afgesloten wordt en er ruimte ontstaat voor een nieuwe fase in het leven. Voor de zonen om een beweging te maken naar man zijn en voor de vaders om contact maken met wat vaderschap werkelijk omvat. Ik wil een bijdrage leveren om dit, samen met anderen, weer terug te brengen in onze cultuur. Het is van wezenlijk belang!'' Aldus Raymond, die hiervoor een Rite of Passage Leadership training volgde bij Arne Rubinstein.

In Zutphen heeft hij een praktijk die gericht is op mannen die zichzelf willen herinneren en daarmee de bedoeling van het leven . ''Wie zijn wij eigenlijk, onze baan of ons bezit? Waar is onze eigen-waarde op gestoeld? Het is een omgekeerde wereld en de tijd is aangebroken om onze waarde van binnenuit te gaan halen.'' Tijdens de tweedaagse is het samen zijn met mannen van grote waarde. Naar elkaar luisteren, elkaar inspireren, geen competitie maar wel uitgedaagd worden om je eigen kracht te kunnen voelen. Dit is ook wat jongens op die leeftijd nodig hebben en krijgen ze dit niet dan is er een prachtig Afrikaans gezegde "If we do not initiate the young, they will burn down the village to feel the heat." De kosten van de tweedaagse bedragen euro 425,- inclusief biologische maaltijden en overnachting. Informatie en opgave: www.praktijkvoorbewustwording.nu

praktijkvoorbewustwording.nu

Meer berichten