U rijdt 25 , Jan Vermeerstraat
U rijdt 25 , Jan Vermeerstraat (Foto: )
Op fietse door Z Op fietse door Z.

30 km zone

De fietskoerier heeft de reputatie een wegpiraat te zijn: stoempen, aangaan, vliegen, de verkeersregels aan de wielrenschoen lappen. Ik probeer het beeld te nuanceren. Dat ligt deels aan mijn leeftijd en deels aan het feit dat indien je goed logistiek plant, er geen reden is om je het leplazarus te fietsen, zeker in Z. niet.

Door Benno Geerlings

Ik wil nog wel eens de indruk wekken dat ik mijn bedrijfsnaam eer aan doe, maar na een korte aanzet en sprint, die hopelijk indruk maakt op de omstanders, verval ik uit het zicht in een rustiger tempo. Zoef, de bedaagde haas. Toch ben ik als fietskoerier zelden te laat geweest op de plek van bestemming.

Het kan dus best, haast zit in je hoofd en is meestal oorzaak van onnodige druk op fiets- of gaspedaal. In de meeste gevallen vergaat de wereld niet indien je door file, stoplichten, kuddes fietsende scholieren, zwalkende vutters of andere obstakels te laat op werk of afspraak komt. Toch blijven we jakkeren, vooral de automobilist, ook in de bebouwde kom waar dertig kilometer per uur steeds vaker de norm is. Voor mij is dat een grotere ergernis dan een enkele fietskoerier die eens een sluipweg pakt waar dat volgens verkeersregels niet mag.

Op fietse in de Jan Vermeerstraat zie ik dat de immer ijverige verkeersambtenaren van Z. een nieuwe gadget aan een lantaarnpaal hebben gehangen om de snelheid van de automobilist te beteugelen. Rijd je onder de dertig, geeft het digitale bord een groene smiley aan, zit je er boven wordt de smiley rood met grimlach. De apparatuur geeft ook exact aan wat je snelheid is. Het bord zal tijdelijk zijn vermoed ik, maar ik word er wel blij van. Heb zelfs al een enkele keer een gemotoriseerde duivel snelheid zien temperen na de waarschuwing van het bord.

Voor mij is het bord een reden om juist weer even aan te zetten op de trappers. Aangezien ik met bakfiets toch de dertig niet haal is het een mooie uitdaging om te zien waar mijn Max V. ligt. Ik zie scholieren ook wel even sprinten voor de lol. Op Facebook gaat een filmpje rond waar een hardloper traint in een straat waar een gelijksoortig bord hangt. Keer op keer probeert hij de aangegeven cijfers op het bord te verhogen. Ik heb Daphne Schippers uitgenodigd om Papendal te verruilen voor de Jan Vermeerstraat.

Meer berichten