De Harmonie met Iris Kroes en dansers Mars Bentum.
De Harmonie met Iris Kroes en dansers Mars Bentum. (Foto: Pascale Drent)

Genieten tijdens jubileumconcert De Harmonie

Gorssel/ Zutphen - Afgelopen zaterdagavond was het zover: het groots opgezette jubileumconcert van De Harmonie Eefde – Gorssel.

Samen met Iris Kroes en de enthousiaste dansers van Mars Bentum werd afgelopen zaterdagavond een spectaculaire uitvoering gegeven tijdens het groots opgezette jubileumconcert van De Harmonie Eefde-Gorssel.

Het publiek in een volle Buitensociëteit in Zutphen was laaiend enthousiast en beloonde de finale met een (dubbele) staande ovatie op het slotnummer “I wish” van Stevie Wonder. Hierbij werd zowel swingend gedanst als gezongen, door Iris.

Na ’s middags de doorlooprepetitie met elkaar te hebben gedaan, waarbij her en der nog wat aanpassingen werden doorgevoerd, kwamen de eerste bezoekers tegen 18.30 uur al binnendruppelen. Het HIT-orkest startte de muzikale avond vol enthousiasme in het voorprogramma. Dit was ook al een bijzonder geheel want de mensen werden zodoende met muziek ontvangen in de zaal, gespeeld door de toekomstige 'grote' muzikanten. En opgewonden dat ze waren…. Op zo’n podium zit je niet iedere dag.

Vervolgens begon het officiële programma, geopend door presentator: lady Ester.

'The jubilee ouverture' was overweldigend, gevolgd door mooie stukken met Iris Kroes in de hoofdrol, begeleid door het orkest. Achtereenvolgens het Friese 'Thús', 'the Suit'en 'Symphony' varieerden van gevoelig tot lekker vrolijk en swingend. En na de pauze kwam daar nog haar 'Surrounded by water' bij, een lied waarop ze extra trots is omdat ze het heeft uitgevoerd in de culturele hoofdstad 2018, haar 'Thús', Leeuwarden.

Nog voor de pauze werd ook het door de bekende Amerikaanse componist Gershwin geschreven (en in 1951 verfilmde) 'An American in Paris' goed uitgevoerd door zowel het orkest als een aantal dansers. Een lang, uitdagend stuk met grote diversiteit dat door de meeste bezoekers op waarde werd geschat.

Na de pauze ging het allemaal echt los. Eerst nog ingetogen met het prachtige 'Hallelujah', door Iris en de dansers. Na het klassieke 'Arioso' van Jacob de Haan begon direct het non-stop gedeelte met Toccata van Bach en denderde het concert achter elkaar door met swingende muziek als 'Uptown Funk', 'Ironic', 'Blurred lines' en 'Can’t stop the feeling'. De muziek werd op wervelende wijze aangevuld en uitgevoerd door de dansers en Iris. Tot en met een geweldige finale dus met 'I wish'.

De Harmonie heeft aangetoond dat een concert in een eigentijds concept zeer wel mogelijk is. De wijze waarop het publiek hierop heeft gereageerd, bevestigt de ingeslagen weg. Ook dat de meeste jonge bezoekers tot het einde zijn gebleven getuigt hiervan. Ze wilden niets missen van dit evenement. Hopelijk is menigeen geïnspireerd geraakt door deze avond en wil men ook deel uit gaan maken van onze vereniging.

Meer berichten