Foto: Feikje Breimer

Lezing over ouder worden

"Sterven is als geboren worden. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Mensen denken dat het eng en naar is, maar dat is niet zo. Het is jammer dat we niet meer weten hoe het is om kwetsbaar te zijn. Het is belangrijk hierover te praten, we maken het uiteindelijk allemaal mee."

Door Feikje Breimer

Zutphen- Margaret Vink is als arts verantwoordelijk voor de medische zorg aan dementerenden in een verpleeghuis. Daarnaast houdt zij als antroposofisch arts praktijk in therapeuticum De Rozenhof. Sterven is onderdeel van haar dagelijks werk. Het sterkt haar in het besef dat de periode voorafgaand aan het sterven erg belangrijk is.

Margaret: "Wat ik mooi vind zijn de gesprekken met de dierbaren en de kans die zij krijgen voor hun vader of moeder te zorgen. Ook bij dementerende mensen zie je vaak tot het laatst momenten van contact. Het is belangrijk om bij het ouder worden zorg te leren accepteren. Hoe mooi is het wanneer je als kind de kans krijgt om voor je ouder te zorgen. Je groeit als kind door te zorgen voor je ouder."


Margaret geeft lezingen over ouder worden omdat ze ziet wat het voor mensen kan betekenen wanneer zij zich op hun laatste levensfase voorbereiden. Margaret: "De meeste mensen sterven een natuurlijke dood. Maar 2% kiest voor euthanasie, toch lijkt het of hiervoor de meeste aandacht is. Het onderwerp 'voltooid leven' vind ik pijnlijk. We willen niet aftakelen maar boven de leeftijd van 75 jaar komen de kwalen echt. Mensen dragen hun lichaam dan vaak in zwaarte met zich mee. Doordat je oud en stijf bent zoek je mensen niet meer op en degenen die je kent zoeken jou niet op omdat ze dat vanwege hun leeftijd niet meer kunnen. Eenzaamheid is voor wie ouder wordt een groot probleem. Vrijwilligers zijn heel hard nodig! Mensen die een ouder iemand bezoeken, met hen willen wandelen, naar buiten gaan. Wie zich wil voorbereiden op het ouder worden doet er goed aan zich te realiseren dat vergeestelijking een goede manier is om het vol te houden. Behoedt en verzorg je geestelijk leven, los oud zeer op. Ga met elkaar in gesprek. Wat ik persoonlijk graag wil bereiken is dat we kijken naar de goede kant van kwetsbaarheid. Ouder worden met alle gebreken die daarbij horen gebeurt toch. Begin nu alvast met geduld oefenen in de omgang met een ouder iemand. Accepteer dat iemand je voor de derde keer hetzelfde verhaal vertelt. Wees aanwezig en zwijg. Stilte, geduld en zorgen voor; wanneer wij dat met elkaar kunnen opbrengen winnen we al vreselijk veel. En als je het echt niet meer weet met je dementerende vader of moeder koop dan een fles natuurlijke olie en wrijf hun handen daarmee in. Met geuren en aanraken communiceer je op een heel ander niveau."

Margaret Vink geeft op 14 november vanaf 19.30 een lezing over ouder worden in Therapeuticum De Rozenhof.

www.margaretvink.nl

Meer berichten