Na de Eerste Wereldoorlog.
Na de Eerste Wereldoorlog. (Foto: Johan Drewes (PR))

Expositie Welterusten, meneer de President

Op 10 november is het precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Museum voor Achterhoekse Schilderkunst herdenkt dit met een expositie van het anti-oorlogswerk van de Zutphense schilder Martien de Kler (1943-2016).

Oorlog en de gevolgen daarvan hebben De Kler veel beziggehouden. Hij streed ertegen door middel van zijn kunst. ‘Niets is zo sterk als kunst. Kunst is het eerste wat een dictator verbiedt’, is een uitspraak van De Kler. De Klers fascinatie met oorlog en vooral de afschuwelijke gevolgen daarvan begonnen tijdens de Vietnamoorlog: hij maakte ooit een indrukwekkend portret van Ho Chi Min. Maar ook verbeeldde hij de Overtocht over de Berezina (Napoleon), de gevolgen van shell shock tijdens WOI, De verwoesting van Warschau tijdens WOII, De puinhopen van Berlijn 1945, Hongarije 1956, Praag in 1962, etc. In het Zutphense museum liet hij het afschuwelijke karakter en de zinloosheid van oorlog en geweld zien met de serie ‘Na de bombardementen’ bij de expositie ‘Beeld van de oorlog’ (2014).

De tweede exposante is Martiens weduwe Marijke de Kler-Vermeulen (1945), keramiste en glaskunstenares. Marijke werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem en werkte jaren bij plateelbakkerij De Ram Arnhem in Velp. Marijke geeft de voorkeur aan ronde vormen, maar maakt ook gebruikskeramiek. Haar glasfusieobjecten zijn bijzonder fraai, opgesierd met vlinders, libellen of andere diertjes, of prachtig gekleurd glaswerk met wonderlijke luchtbellen.

De expositie ‘Welterusten, meneer de President’ en het werk van Marijke de Kler-Vermeulen is tot 22 februari op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur te zien in MAS Vorden, Kulturhus, Raadhuisstraat 6 in Vorden. Entree € 4.

www.MASVorden.nl

Meer berichten