Foto:
Op fietse door Z Op fietse door Z.

Wintertijd

Ik ben blij met de discussie of we moeten stoppen met de zomer- en/of wintertijd. Het leidt af van de zwartepietendiscussie. Ik kijk uit naar volgend jaar. Is het vuurtje opgestookt.

Door Benno Geerlings

De actiegroepen hebben zich gevormd en kunnen aan de slag. In tegenstelling tot de zwartepietendiscussie zijn er dan drie in plaats van twee actiegroepen: voor wintertijd, voor zomertijd en voor behoud zoals het nu is. De anti-demonstratieblokkades op de snelwegen zijn niet aan te slepen. Fijn ook dat er meer keuze is voor al de schreeuwers die ons landje rijk is. Velen onder hen zijn het opkomen voor de zwarte medemens, arme weerloze kindertjes en grote grazers ook wel een beetje beu kan ik me zo indenken. Iets verfrissends om je tanden in te zetten.

Persoonlijk heb ik elke zomer en winter weer moeite om uit te vogelen hoe het nu ook alweer zit; uurtje vooruit of uurtje terug? Wat is de invloed op de ochtend en avond? Het is verwarrend voor mij maar daar blijft het dan ook bij.

Afgelopen weekend ging de klok een uur terug weet ik nu weer. In tegenstelling tot een jetlag kan ik niet zeggen dat zo'n jaargetijde tikkie terug er stevig inhakt. In geval van de wintertijd is er het voordeel dat je jezelf kan belazeren. Je mag een uurtje langer opblijven en uurtje langer uitslapen. Onzin, maar het blijft een genoeglijke redenatie.

Uiteindelijk komt het er op neer dat het de komende tijd weer langer donker dan licht is. Hoe dat qua uren is ingedeeld vind ik niet van belang. Ik hou niet van het donker. Mijn partner K. ook niet, maar zij ziet elke herfst en winter de lichtpuntjes in de vorm van brandende kaarsen en sfeerverlichting in huis. De duisternis verdrijvend.

Op fietse door Z. was ik vorige week voor de eerste keer dit seizoen met het vallen van de schemering nog aan het werk. De lamp op de bakfiets kon weer aan. Heeft ook wel wat, pakketjes bezorgen in het donker. Voelt een beetje als een fietskoerierpiet. Zonder ondersteunende actiegroep.

Op de brug over het Twentekanaal op de Deventerweg stapte ik even af en liet de invallende duisternis op me inwerken in het besef dat het zo de komende maanden zal zijn; het werk is gedaan en ik ga op huis aan waar de kaarsen al branden. Met of zonder wintertijd.

Meer berichten