Wil (l) en Urban (r) aan de wandel-fitness.
Wil (l) en Urban (r) aan de wandel-fitness. (Foto: )
Op fietse door Z.

Fitness

Benno Geerlings - Ik heb nooit een voet in een fitnesscentrum gezet, de drempel is te hoog voor mijn stramme spieren en gewrichten. Ik heb wel vaak gezien hoe het er binnen aan toegaat. Er is sprake van exhibitionisme bij beoefenaars en uitbater. Grote ramen waardoor je van buitenaf kan zien hoe er binnen gepompt wordt aan de goddelijke lijven.

In de klassieke oudheid en in de jaren dertig van de vorige eeuw was er al sprake van lichaamscultuur. Het verheerlijken van het gespierde uiterlijk. Dat was geen doel op zich, het ging om te komen tot een gezonde geest in een gezond lichaam. Als ik om me heen kijk en zie hoe populair fitnessen is, vermoed ik dat we weer in zo'n periode zijn aanbeland. Waarbij de gezonde geest wat meer op de tweede plek lijkt te komen.

Voor een fietskoerier is fitheid ook van belang. Ik ben zelfs met voedselsupplementen begonnen om de boel nog soepel aan de gang te houden. Dan sta je in de winkel en word je geconfronteerd met een ongelofelijk grote variatie aan poeders, shakes en pillen. Proteïne in de vorm van wei-poeder is vooral populair bij de fitnessfanaten. Het zijn geen bescheiden potjes die er te koop zijn, meer complete tonnen. Als je erin slaagt zo'n ton gevuld met eiwitten naar huis te sjouwen, kan je het abonnement bij je fitness club wel opzeggen.

Er is natuurlijk niets mis met al dat gesjor en getrek. We willen onze sterfelijkheid zo lang mogelijk ontlopen en dan dient er gezweet te worden. De senioren doen ook mee, zij het minder in de gym. Zij zoeken het buiten of 's ochtends voor de buis onder aanvoering van Olga Commandeur. Op fietse door Z. langs de IJssel zie ik hoe twee heren op leeftijd zich op specifieke wijze voortbewegen. Ze wandelen en ze sjorren tegelijkertijd in beide handen iets mee dat het best valt te omschrijven als enorme wattenstaven. Nordic walking met gewichtsknotsen. Wil en Urban wandelen zo'n drie uur per dag met de wandelstokken die verzwaard zijn met elk 2 kilo gewicht. Op die manier houden ze ook de armspieren in vorm. Urban is van oorsprong Zweeds en heeft ze van daar meegenomen. Ze verwachten geen trend te zetten, ze willen zolang mogelijk fit blijven. "Maar één ding is zeker en onontkoombaar," stelt Wil voordat de wandellust weer toeslaat, "dood ga je toch!"

Meer berichten