Bart met een houten schaal waar Jan één van zijn zelfgedraaide tollen op laat tollen. Jan: "Tollen maak ik van restjes hout." (foto: F. Breimer)
Bart met een houten schaal waar Jan één van zijn zelfgedraaide tollen op laat tollen. Jan: "Tollen maak ik van restjes hout." (foto: F. Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Hoera voor hout Theetuin Vierakker: Voor een kop thee of een houten kop

"Sodeju! Dat was het eerste dat we tegen elkaar zeiden toen we hier op een zondag langsreden. Wat een plek! We hebben een jaar gezocht naar een plek met veel grond, veel gebouwen en veel ruimte. In Vierakker vonden we wat we zochten."

Vierakker - Bart Hiddinga werkte voor dierentuinen, was provincieambtenaar en besloot met zijn partner Rikjan Omvlee het roer om te gooien. Tien jaar geleden kochten ze de voormalige bakkerij en veevoerhandel aan de IJsselweg in Vierakker. Toen het huis in de voormalige winkel verbouwd was, hielden ze een brainstormavond met vrienden. Wat te doen met de prachtige locatie?

Theetuin

Bart: "Uiteindelijk hebben we besloten dat het een theetuin zou worden waar ook feesten en partijen gegeven kunnen worden. Van donderdag tot en met zondag kun je hier terecht voor een kopje thee of koffie met zelfgemaakt gebak. We willen mensen laagdrempelig in contact brengen met natuur, cultuur en duurzaamheid. We vinden het leuk om steeds iets anders aan de muur te hangen en zo zijn de exposities ontstaan. Om de vijf weken mogen twee exposanten hier hun werk tonen. Voorwaarde is dat de exposanten uit de regio komen."

Hoera voor hout

Behalve exposities organiseren Bart en Rikjan drie keer per jaar een markt. Op zondag 7 oktober draait het tijdens 'Hoera voor hout' allemaal om hout in de Theetuin Vierakker.
Van houten speelgoed, midwinterhoorns en wandelstokken tot lampen van hout en kleine meubels. Acht exposanten laten ter plekke zien was zij van hout maken. Eén van de deelnemers is Jan de Vries uit Warnsveld.
De Vries: "Dit is zo'n prachtige plek. Toen ik de theetuin tijdens een kunstmarkt bezocht, heb ik gemeld dat ik hier graag wil staan. Dit jaar sta ik hier met mijn draaibank voor de vierde keer. Mensen die mijn werk zien zeggen vaak dat ik ander werk maak dan alle andere houtdraaiers. Ik hou van het experiment. Wat wil dit stuk hout van mij? Ik werk met hout uit Warnsveld. Wanneer iemand een boom kapt en mij het hout geeft maak ik voor diegene een voorwerp uit dat hout. Een kandelaar uit gouden regen of neem dit stuk kersenhout. Het was ongeschikt om uit te hollen en dus koos ik ervoor er een lampenvoet van te maken."

Hij pakt een potje van hout en trekt het deksel er af. Het maakt een ploppend geluid. "Hoor je dat? Als je dat ploppende geluid hoort zijn pot en deksel perfect op maat. Maar ik hou mij heel vaak niet aan de regels. Ik wijk graag af wanneer de vorm of de tekening van het hout daar om vraagt."

Theetuin Vierakker is van donderdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Op zondag 7 oktober draait alles om hout. Op zondag 28 oktober sluit het seizoen met een klusjesdag, waar iedereen welkom is voor grote en kleine klussen.

www.theetuinvierakker.nl

Meer berichten