Astrid voor één van de voormalige locaties van Themans. "Ik heb het oude logo geprint, er is niet veel bewaard gebleven." (foto: Feikje Breimer)
Astrid voor één van de voormalige locaties van Themans. "Ik heb het oude logo geprint, er is niet veel bewaard gebleven." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Reünie medewerkers Themans: 'Hoe zou het met de telefoniste zijn?'

"Deze reünie zal een feest van herkenning zijn. Het Themansgevoel was heel sterk, we waren heel hecht met elkaar. Tot 2005 was Tehmans gevestigd in Zutphen. We hopen zoveel mogelijk oud-medewerkers te bereiken voor onze reünie op 17 november."

Zutphen- Astrid Bugter was 21 jaar toen ze ging werken bij firma Themans. Het bedrijf werd in 1928 opgericht door Themans senior. Aan de IJsselkade begon hij met een agenturenhandel in hang- en sluitwerk, meubelbeslag, tuinartikelen en gereedschappen. Astrid werd in 1987 aangenomen door zoon Maurits Themans zelf. Ze viel met haar neus in de boter, in 1988 gingen alle medewerkers mee naar Athene.

Familiebedrijf

Astrid: "Themans was een familiebedrijf, we waren hecht met elkaar. Iedere vijf jaar gingen alle medewerkers mee op reis. We zijn ook naar Brussel en Londen geweest. Toen in 1990 onze directeur omkwam bij een auto ongeluk had dat een grote impact op het bedrijf. Toch bleef de sfeer hetzelfde met het nieuwe management. Het was een prettige werksfeer waar ruimte was voor eigen inbreng. Het vertrouwen in de medewerkers was groot."
Astrid pakt twee oude zwart-witfoto's van Maurits Themans uit haar tas. Ze zijn genomen tijdens de bouwbeurs van 1989 in Utrecht.

Helaas is er weinig historisch materiaal van het bedrijf bewaard gebleven. Rond 2000 bestond het bedrijf uit twee takken; Hang- en Sluitwerk en Tuinartikelen en Gereedschap. De tweede tak kwam in zwaar weer terecht en sleepte Hang- en Sluitwerk mee in de ondergang van het toenmalige bedrijf. Astrid: "In 2005 ging het oude Themans failliet, daarbij is veel historisch materiaal weggegooid. Ik werkte bij Hang- en Sluitwerk en had het geluk dat ik bij dit deel van Themans mocht blijven na de doorstart. In totaal waren er zeven collega's die net als ik bij Themans in Deventer aan de slag bleven. Veel collega's zijn we toen volledig uit het oog verloren. Je vraagt je met elkaar weleens af. Hoe zou het met de telefoniste zijn?"

Meer berichten