Gerard Huis in 't Veld is directeur Graafschap bibliotheken.
Gerard Huis in 't Veld is directeur Graafschap bibliotheken. (Foto: )
De vijf jaargetijden

De vijf jaargetijden: Guinness Book of Records

De meest fantastische en absurde records kom je tegen in het Guinness Book of Records. Wat een hilariteit om in zo'n boek te bladeren. Het bestaat al sinds 1955 en tegenwoordig onder de titel Guinness World Records.

Mogelijk sta ik zelf met een groep vrienden in de volgende editie. Maar niet vanwege een of ander maf record. Integendeel, mag ik wel zeggen. Wie kan zeggen dat hij al 42 keer een jaarlijkse reünie heeft met zijn oude dienstmaten?

Voor de jeugdige lezers is het een volstrekt onbekend fenomeen. Maar voor de zestigplussers, waar ik ondertussen ook bij mag horen, is het nog zeer welbekend: de militaire dienstplicht. Zo mocht ik als dienstplichtig soldaat in november 1975 aantreden in de J.W. Friso kazerne in Assen om opgeleid te worden als soldaat infanterie. Voor de kenners een 'zandhaas'.

Het bleek achteraf voor de legerleiding een niet bijster slimme zet om acht dienstplichtigen bij elkaar te zetten die behoorlijk "burgerlijk ongehoorzaam" waren. Want jong in de jaren '60/ '70.
Dat schept dus een band, bovendien waren we regelmatig onder niet al te frisse omstandigheden in het veld, op oefening. En als je ergens kameraadschap kweekt, dan is dat op barre oefeningen waar je als groep heel erg op elkaar aangewezen bent.

Dus lag het voor de hand om bij het afzwaaien in december 1976 direct een eerste reünie af te spreken. En vanaf dat moment hebben we met zeven ex-soldaten (en partners) jaarlijks een reünie in het weekend na de derde zondag in september.

We hebben net de 42e reünie afgesloten. We denken dat met dit getal opname in het Guiness Book of Records binnen handbereik moet liggen.
Maar wat veel belangrijker is, is de vriendschap voor het leven. Echte vrienden hebben direct een klik met elkaar als ze elkaar treffen. Ook al heb je elkaar een jaar niet gezien. En met echte vrienden heb je gesprekken die er toe doen, die diep gaan. Het is een voorrecht dat je zulke vrienden voor het leven hebt. Dat wens ik een ieder toe, maar ook dat je dat koestert en niet laat versloffen. En evengoed is een goede buur net zo belangrijk als een verre vriend! En dat Guiness book of records: ach, dat is vooral leuk!

Meer berichten