Vermakelijke waarschuwing.
Vermakelijke waarschuwing. (Foto: )
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Fietspad

BENNO GEERLINGS - Het is goed fietsen in ons land. Nederland profileert zich graag als fietsland en dat is terecht. Bijna nergens anders op de wereld wordt er zoveel gefietst en is de infrastructuur voor de fiets zo op en top geregeld. Binnen ons eigen landje zijn er steden die zich er op beroepen de nr.1 fietsstad van Nederland te zijn. Studentenstad Nijmegen, waar ik lang woonde, pretendeert dat te zijn. De oranje snelfietspaden struikelen over elkaar, de automobiel is er kansloos. Ook Utrecht en Enschede doen mee aan de strijd om het gouden fietswiel. Logisch misschien ook wel. Waar gestudeerd wordt is de fiets het favoriete vervoersmiddel.

Een gekende uitzondering op gestructureerd fietsbeleid is onze hoofdstad, althans het centrum, daar is anarchie troef. Ik heb het centrum van Z. qua verkeer weleens vergeleken met A'dam, ook hier in het centrum is het een verkeerszooitje maar zonder de grote drukte en irritaties van 020. Verder is er voor de fietser weinig mis hier. Er ligt een mooi netwerk van fietspaden. Z. blaast hierover niet hoog van de torens, zoals het een bescheiden Achterhoeker betaamt. Het Hanzestadje hoeft ook geen duizenden fietsende studenten of toeristen te faciliteren.

Ik benoem nog wel een klein puntje van ergernis en verwondering. De oranje fietspaden hier hebben een voor mij onverklaarbare aantrekkingskracht op hondenuitlaters. Een voorbeeld is het fietspad op Ooyerdreef en Leestensedreef, het lijkt geannexeerd door de viervoeters met hun baasje aan de lijn. Alsof er een statement wordt gemaakt. Wel goed zorgen voor de fietsers maar niet voor fatsoenlijke uitlaatplekken voor onze honden.

Dat de gemeente zijn best doet voor de fietser is mooi, soms vliegen ze er vermakelijk mee uit de bocht. Op fietse bij winkelcentrum Dreiumme in het geannexeerde dorp W. wil ik het Leestensepad op fietsen, snelweg voor fietser dwars door de nieuwbouwwijken van W. De waarschuwingsborden die er sinds kort staan bewijzen hoe het de pedaleur naar de zin wordt gemaakt. Waar anders ter wereld word je op een fietspad gewaarschuwd voor slippende en kiezels opspattende auto's die er helemaal niet rijden. Mocht er binnenkort een verkiezing zijn voor fietsvriendelijkste stad van Nederland nomineer ik Z. op basis van deze specifieke voorkomendheid.

Meer berichten