Foto:
Op fietse door Z.

Vette hap

BENNO GEERLINGS - In onze schuur staat een eenzame frituurpan. De pan mag niet in huis bij zijn soortgenoten in de keukenkast bivakkeren. Het kostte mij sowieso overredingskracht om hem aan te schaffen.

Partner K. zag er aanvankelijk niets in, zij is van het gezonde. Zo'n walmende bak met vet in de keuken joeg haar schrik aan. Het compromis werd gevonden in de schuur. Nu genieten we elke vrijdag van frites met een kroket of frikadel en een grote bak sla ernaast. Ik voer het bewind over de pan in ons frietkot. K. komt er niet in de buurt zolang die aanstaat.

Niet gezond zo'n vette hap, wel lekker. Zolang we de wekelijkse regelmaat er in houden schuilt er niet veel kwaad in lijkt me. We eten de rest van de week redelijk gezond en sporten veel.

De afgelopen week was er in de media weer veel te doen over dikke mensen. Dikke mensen eten te veel en te ongezond, dat is het gangbare vooroordeel. Een dikke vrouw sprak er op de radio haar ongenoegen over uit. Ze at gezond, sportte en voelde zich goed. Het oordeel van de maatschappij is keihard en veroordelend. De gezellige dikkerd bestaat niet meer.

'Ze zal wel de hele dag met een zak chips op de bank liggen.' De dame in kwestie had even geen zin in gezelligheid en terecht. In plaats van de voluptueuze medemens te veroordelen zouden we ons beter druk kunnen maken om ongezond voedsel en slechte leefgewoontes. Preventief, te beginnen bij de jeugd. Ik ontzeg niemand zijn bak friet of snelle snack, het moet alleen geen basisdieet zijn. In mijn eigen jeugd gingen we in een schoolpauze ook af en toe naar de snackbar. Stiekem ook, maar dit soort eetgewoontes moeten toch niet gestimuleerd worden.

Op fietse in dorp W., kolonie van Z., stap ik af bij een winkelcentrum. De tank moet worden bijgevuld . Als fietskoerier maak ik mezelf wijs dat ik me wel een snelle snack als tussendoortje kan veroorloven. Ik verbaas me over de aanbieding die op een vitrine in de etalage is geplakt: "met schoolpas groot frikadelbroodje; 1,75 euro." Lijkt me geen goed voorbeeld, maar het zal de bakker waarschijnlijk worst wezen. Snap ik ook wel, hij wil zijn handel verkopen. Voor de scholier toch liever een gezonder broodje in de aanbieding dan.

Meer berichten