Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Naam

Mijn vriendin en ik hebben op sommige dagen minder tijd en zin om met de bal te spelen dan Lotje. Om haar toch de beweging te geven die ze nodig heeft, wisselen we op zulke dagen de speel- en wandeldiensten af.

Mijn vriendin ligt op de bank en Lotje komt bij haar zitten en begint te piepen.

'Ga maar naar Tole, die gaat met je met de bal spelen.'

Ik schrik op vanachter mijn beeldscherm. 'Je moet haar niet mijn naam leren, dat is gemeen.'

'Gemeen voor wie?' vraagt ze.

'Voor mij natuurlijk.'

'Tole is chagrijnig...'

Ze wijst naar me. 'Dat is Tole en hij gaat met de bal spelen.'

Lotje komt kwispelend naar mij toelopen en gaat voor me zitten.

Lotje kent de woorden 'spelen' en 'bal' en wanneer ze die woorden hoort, raakt ze enthousiast en verwacht ze, dat spreekt voor zich, spelen met de bal.

'Dat ze nu weet hoe wij heten en dat we haar dingen kunnen beloven die de ander doet, dat is verschrikkelijk,' zeg ik boos.

'Tole is chagrijnig,' zegt mijn vriendin, nog steeds vanaf de bank, 'want Tole moet buiten spelen met de bal.' Ze legt accenten op de woorden die Lotje kent.

Lotje kijkt naar mijn vriendin en dan naar mij en even twijfelt ze. Heeft ze het nou goed begrepen?

Ik noem een paar keer de naam van mijn vriendin en wijs haar aan en zeg dat zij morgen heel de dag met Lotje buiten gaat spelen en verschillende nieuwe spellen zal bedenken.

'Dat zijn teveel abstracte begrippen voor een hond. En Lotje kan maar een nieuw ding tegelijk leren en vandaag heeft ze geleerd dat jij Tole bent en dat jij lekker lang gaat spelen met de bal.'

Als ik buiten op het terras sta en Lotje me enthousiast aankijkt, hoor ik binnen mijn vriendin lachen. En met een tevreden zucht dieper onder de dekens kruipen.

Meer berichten