Harry en Stan in de Vispoortgracht. Harry: "Het water is gelukkig minder koud dan vorig jaar!" Foto: Feikje Breimer
Harry en Stan in de Vispoortgracht. Harry: "Het water is gelukkig minder koud dan vorig jaar!" Foto: Feikje Breimer (Foto: Feikje Breimer)

Triatlon Zutphen dit jaar op 16 september

ZUTPHEN - "Deze triatlon is echt leuk voor toeschouwers. Ik zie Harry en Stan heen en weer zwemmen in de Vispoortgracht, fietsen langs de IJssel en vervolgens hardlopen in de binnenstad. Je kunt op een deel van de route zowel de fietsers als de lopers aanmoedigen."

Erna is getrouwd met Harry (46) en is moeder van Stan (13). Beiden doen net als vorig jaar mee aan de triatlon van Zutphen op zondag 16 september. In 2017 was Harry de snelste deelnemer uit Zutphen op de minitriatlon. Stan was op de sprinttriatlon de tweede snelste deelnemer uit Zutphen.

Stan: "Ik vond het heel leuk, ik heb op atletiek gezeten en ging mee zwemmen met mijn vader en moeder. Bij een triatlon mag je meer dingen doen, hardlopen, zwemmen en fietsen." Harry zocht naar een bijzondere uitdaging. "Ik liep al hard en wilde bijzondere dingen doen, zo heb ik meegedaan met de Roparun. Toen ik zag dat er in de buurt een triatlon werd gehouden heb ik een fiets gekocht. Ik zwom al samen met Erna en dan is de triatlon compleet. Alle onderdelen train ik ongeveer twee keer in de week. Maar omdat je ook de overgangen van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar hardlopen traint kan het zijn dat ik op één trainingsdag bijvoorbeeld fiets en hardloop. Dat noem je een bricktraining. Eerste 2 kilometer hardlopen, dan 10 kilometer fietsen, dan weer 2 kilometer hardlopen en weer 10 kilometer fietsen. Wanneer je dat niet oefent ervaar je tijdens de wedstrijd echt wat de term blubberbenen inhoudt. Als je dan na het fietsen wil gaan hardlopen zijn je benen krachtloos."

Stan wilde vorig jaar ook meedoen en daarom werd voor hem een tweedehands racefiets gekocht. Stan en Harry zwemmen beide in een wetsuit. Harry: "Vorig jaar was het water maar 16 graden, dan ben je echt blij met zo'n pak. Het helpt je lichaam op temperatuur te houden en je glijdt beter door het water." Voor de foto gaan Harry en Stan zwemmen dus trekken ze allebei hun wetsuit aan. Stan worstelt met het strakke pak maar Harry weet raad. Hij pakt Stan bij de pols en blaast het pak bijna als een ballon op en hup eindelijk staat Stan strak verpakt in zijn zwemkleding klaar voor de sprong in de Vispoortgracht. Erna: "Hier kun je goed zien hoe leuk deze triatlon is voor mij als toeschouwer!" Op de achtergrond verrijzen de oude torens van de binnenstad. Tussen het riet is net plek om te water te gaan. Harry: "Als je het water in gaat moet je zo snel mogelijk even je hoofd helemaal onder water houden. Dan wen je het snelst aan de temperatuur!" "Brrr," rilt Stan. "Eén, twee, drie!" roept Harry en beiden zakken onder water.

De triatlon van Zutphen is op zondag 16 september. De sprinttriatlon (1/16e) start om 10.30 uur. De minitriatlon (1/8e) start vanaf 11.00.

Kijk voor meer informatie op www.triatlonzutphen.nl

Meer berichten