Foto:
Op fietse door Z. Op fietse door Z.

Taxi

Benno Geerlings - "Taxi, meneer?" Met die vraag word ik soms geconfronteerd wanneer ik in een grote Nederlandse stad het station uitloop. Soms beleefd, soms opdringerig. Station Z. is gevrijwaard van een grote taxi-standplaats. Ik heb me nooit op mijn gemak gevoeld in een taxi. Waar mogelijk heb ik dit vervoermiddel gemeden. Het is de sfeer. Het is het opgesloten zijn in een kleine afgesloten ruimte met een vreemde. Het zijn de verhalen over agressief of onbeleefd gedrag van chauffeurs, de oorlogen tussen de taxi-bedrijven. Het zijn uiteindelijk ook wel vooroordelen die ik heb, want de paar keer dat ik veroordeeld was tot een taxi, ging dat eigenlijk best goed. Behoudens dat ik gedurende de rit dat onheilspellende gevoel behield. Wat als ie me niet naar de gewenste plaats van bestemming brengt? Wat als ie me oplicht door een omweg te nemen? Wat als ik een cynische reactie krijg als mijn fooi niet groot genoeg is? Nee, die al dan niet terechte mijmeringen zorgden ervoor dat ik niet ontspannen onderuitgezakt kon genieten van zo'n ritje. De komst van de Über-chauffeur heeft mijn gevoel ten opzichte van deze dienstverleners er niet beter op gemaakt. De grimmigheid binnen het wereldje is alleen maar toegenomen. Met de Über-chauffeur is het vakmanschap er ook niet op is vooruit gegaan, denk ik.

Er worden regelmatig verbeterslagen gemaakt, betere service, klantgerichter. Toch blijft bij mij dat onderbuikgevoel tevoorschijn komen als ik die mannen en vrouwen bij hun taxi's zie staan. Excuus, heren en dames, jullie hebben de schijn tegen door een lange schimmige geschiedenis.

Op fietse door Z. kom ik de laatste tijd regelmatig een andersoortige taxi tegen, de fietstaxi. Het betreft een 2.0 versie van wat in zuid-oost Azië de becak of riksha heet. De fiets heeft een polyester overkapping met achter de fietser een open zitplek die uitnodigt tot plaatsnemen. De fiets wordt elektronisch aangedreven met behulp van een zonnepaneel op het dak. Hierin wil ik mij laten vervoeren. Het is een initiatief van Nanneke Dorenbos, die met haar fiets vooral de ouderen bedient. Voor een rondritje of gericht voor een boodschap. Dienstbaarheid en milieuvriendelijkheid staan voorop. Geen chagrijn. Wat mij betreft heeft Z. over enkele jaren een fietstaxi-standplaats bij het station.

Meer berichten