Foto: Tim Pardijs
Column Tole Bobbink Tole Bobbink

Loops

Mijn vriendin en ik laten Lotje zwemmen in de Berkel en net als we de bal het water in hebben gegooid, zien we vanuit de bosjes, heel beheerst, een grote hond op ons af komen.

Omdat Lotje voor het eerst loops is, zijn we extra alert op andere honden en laten we haar niet van de lijn. De hond ruikt aan Lotje en zij laat het gebeuren, al loopt ze wat onwennig heen en weer.

'Is het een teef of een reu?' vraagt mijn vriendin.

Ik ga op mijn hurken zitten. 'Ik kan het niet zien, hij of zij heeft net gezwommen.'

Net op dat moment loopt de hond naar een boom en tilt een achterpoot op.

'Oh,' zegt mijn vriendin.

De hond loopt snel terug naar Lotje en steekt zijn neus weer onder haar staart. Mijn vriendin kijkt om zich en roept naar een mogelijk baasje. 'Hallo! Je hond loopt hier los!'

'Is het een teef of een reu?'

Lotje begint drukker om haar eigen as te lopen en zoekt dekking bij mijn benen. Telkens wanneer ik tussen haar en de hond in ga staan, loopt hij met een paar passen om me heen. De paniek slaat toe. Lotje en de hond raken allebei verstrikt in de vijftien meter lange lijn en op het moment dat Lotje begint te piepen, roept mijn vriendin: 'Doe iets!'

Ik til Lotje op en hou haar boven mijn hoofd. De hond steekt zijn kop de lucht in, maar als hij doorheeft dat Lotje te hoog hangt, wandelt hij naar de waterkant en laat zich rustig de Berkel inzakken. Hij zwemt naar het midden van de rivier toe en vanaf daar naar het open water.

De rust is plotseling wedergekeerd. We kijken alledrie de hond na die in het midden van de Berkel, alsof er niks gebeurd is, rustig zijn weg vervolgt.

'Ze zouden wel heel mooie kindjes maken,' zegt mijn vriendin.

Meer berichten