Het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze.
Het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze. (Foto: )

Wandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen

Zutphen - Op vrijdag 3, vrijdag 10, zondag 12, vrijdag 17, zondag 19 en vrijdag 24 augustus kunt u om 13.30 uur deelnemen aan de anderhalf uur durende 'Stadswandeling Joods Zutphen', een stadswandeling langs sporen van Joods leven in Zutphen. Onder leiding van een gids wordt er een route gelopen door Nieuwstad- en Barlhezekwartier in Zutphen.

Rond 1800 begon het Joodse leven in Zutphen op gang te komen. Aan het eind van de negentiende eeuw kende Zutphen een grote, bloeiende Joodse gemeenschap. De gevolgen van de bezettingsjaren 1940-1945 betekenden vrijwel het einde van de Joodse gemeenschap van Zutphen.

Tijdens de 'Stadswandeling Joods Zutphen' komt u sporen tegen van Joods leven, variërend van het vroegere verenigingsgebouw Hof van Flodorf tot het vooroorlogse winkelstraatje Barlheze (zie foto). Aan de hand van gebouwen, woonhuizen en winkelpanden wordt de geschiedenis van de Joodse inwoners van Zutphen verteld van de achttiende eeuw tot heden.


Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. de restauratie van de Joodse Begraafplaats, Zutphen. Opgave wandeling: 06-17 272 159 of: wandeling@mendelson.nl

Meer berichten