Chr. School Oudewand kort voor de afbraak.
Chr. School Oudewand kort voor de afbraak. (Foto: Stedelijke Musea Zutphen)
Historisch Zutphen Historisch Zutphen

Vakantieterrein school Oude Wand

Zagen we de vorige keer hoe een schooluitje er aan het einde van de 19e eeuw er uitzag.

In de Koerier, de plaatselijke krant tijdens de Duitse bezetting, van 30 juli 1942 wordt melding gemaakt van een klein praktisch gebouwtje in het bosterrein aan de Jodendijk. Het was er neergezet op initiatief van de oudercommissie van de chr. school aan het Oude Wand. Vlak ernaast is een groot door bos omringd terrein. Op dit terrein konden de leerlingen tweemaal per week kosteloos een vakantiedag doorbrengen. Als leiding functioneerden de leerkrachten en het bestuur van de ouderkring.

Op woensdag 29 juli werd dit terrein geopend door de voorzitter van de oudercommissie de heer Post. Veel ouders en enige firma's hadden snoepbonnen en lekkernijen ter beschikking gesteld. Snoepbonnen omdat bijna alles onder de distributie viel en je niet maar snoep e.d. kon kopen. De kinderen werden met zes paard en wagens die beschikbaar waren gesteld door ouders van kinderen naar Eefde gebracht. Volgens de voorzitter was er vreugde omdat men er in deze oorlogstijd in geslaagd was de kinderen enkele vakantiedagen aan te bieden. Het gebouwtje eigendom van de Vereniging voor Evangelisatie stond aanvankelijk aan de Marsweg en werd door de aannemer ten Elze in Eefde neergezet. Het terrein werd gehuurd van de heer Valkeman. De inrichting werd door de ouders verzorgd. Na een woord van dank was er koffie met koek voor de groten en een traktatie voor de jeugd. Namens een firma werd de school nog een bal aangeboden. Bij het gebouwtje was een pomp geplaatst waarvan het water goedgekeurd was door de Keuringsdienst van Waren.

Tijdens het doorbladeren van oude kranten op het regionaal archief in de Spiegelstraat kwam ik dit bericht tegen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik daar bij geweest ben en aan meegedaan heb. Het waren leuke dagen. Je was de hele dag buiten bezig. Er was een tamelijk groot veld en een stuk bos. De rest van de vakantie gingen wij met vader en moeder wel naar speeltuinen, zwembaden en dergelijke in de omgeving. Natuurlijk met de fiets want ander vervoer was schaars. Of er van dat terrein met dat gebouwtje een foto is weet ik niet. Misschien heeft iemand die nog wel.

A.C.H. ter Hoek

Meer berichten