Geelvinck Fortepiano Festival in Zutphen

Van 9 tot en met 22 augustus vindt in Zutphen en Amsterdam het achtste Geelvinck Fortepiano Festival plaats. Het zwaartepunt van het festival ligt in Zutphen, waar in het Geelvinck Muziek Museum aan de Zaadmarkt vrijwel iedere dag een lunchrecital en een avondconcert te beluisteren zijn. Of anders is er wel een publieke master class. De kern van het festival wordt gevormd door het wetenschappelijke symposium op 14 augustus. Nieuw in het festival is het Wandelconcert op 19 augustus: drie concerten op drie historische locaties en een wandeling door het historische centrum van Zutphen.

Fashion & Dance
Het thema is dit jaar 'Fashion & Dance'. Veel terugkerende motieven in de muziek uit de 18e en eerste helft 19e eeuw zijn gebaseerd op muziekthema's die van oorsprong traditionele dansen waren; denk aan bijv. de mazurka of la folia. Maar dit thema gaat verder: voor de opkomende bourgeoisie was het bezit en bespelen van de fortepiano niet alleen een statement van cultureel modebewustzijn, maar het reflecteerde ook een levenshouding, innerlijke moraal en uiting van gevoelsleven. Het bespelen van de fortepiano vormde een vast onderdeel van de huiselijke, sociaal-maatschappelijke rituelen: liederen (al dan niet politiek getint) en dansmuziek, maar ook een verklanking van religieuze uiting, verholen liefdes en weemoedige gevoelens. 

Historische instrumenten
Het Geelvinck Fortepiano Festival is opgezet rond de belangrijkste Nederlandse verzameling werkende historische piano's uit de 18e en 19e eeuw: de Geelvinck Collectie. Het festival neemt u mee naar een authentieke ervaring van historische en eigentijdse pianomuziek op originele historische fortepiano's in hun historische omgeving. Naast historische piano's zijn ook de pianola en glasharmonica te beluisteren tijdens het festival.
Ieder historisch klavierinstrument heeft zo zijn eigen unieke klankkleur en karakteristieke eigenschappen. Dit inspireert tot op de dag van vandaag componisten, zoals ook in verschillende nieuwe composities, die tijdens het festival hun wereldpremière hebben, te horen is. 
Het merendeel van de concerten zal worden ingeleid met een toelichting over de bespeelde piano's, het verhaal achter de compositie en de motivatie van de musici. 

5 augustus: Opera- en oratoriumaria's
In de aanloop op het Fortepiano Festival zingt sopraan Channa Malkin op zondag 5 augustus om 16.00 uur opera- en oratoriumaria's uit de 18e tot de 20e eeuw. U hoort onder andere werken van Händel, Bach, Mozart en Fauré. Channa Malkin wordt begeleid op fortepiano en zal tijdens dit concert inzoomen op het fashion-aspect van het moderne zangersbestaan. 

Voor meer informatie: www.geelvinck.nl


 
 

Meer berichten