Foto: Benno Geerlings
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Droogte

Benno Geerlings - Op fietse door Z. zie ik droog vergeeld bermgras langs oneindig smeltend asfalt staan. Mijn banden plakken en de bidons zijn niet aan te slepen.

"Goedenavond, hier volgen de waterberichten voor de gemeente Z. voor woensdag 18 juli:

Voor Warnsveld en Leesten wordt de waterleiding opengesteld van 7.00 uur tot 12.00 uur

Voor Centrum, Vijverplan en Zuidwijken geldt openstelling van 12.00 tot 18.00 uur

Tussen 19.00 en 23.00 is de waterleiding voor de complete gemeente Z. opengesteld.

Let wel, uw waterleiding voorziet niet in drinkwater.

Drinkwaterrantsoen is verkrijgbaar op de gebruikelijke afhaalpunten. Er geldt een extra rantsoen van 2 liter voor vuilnisophalers, plantsoenwerkers en fietskoeriers.

Tot nader order geldt een algemeen sproeiverbod voor particulieren, bij overtreding zal onmiddellijk worden overgegaan tot betegeling van uw tuin."

Tja, hoe voorstelbaar kan een dergelijke rantsoenering in de nabije toekomst zijn. Het waterschap heeft sinds afgelopen week een sproeiverbod met oppervlaktewater voor de Achterhoek ingesteld. Ik hoor een water-ingenieur zich uitspreken over het gevaar van dijkdoorbraken. Niet vanwege te hoog water maar omdat ze barsten door de droogte. We verzuipen niet maar zijn dan continu aan het pootje baden. De producenten van de rubber laars varen er wel bij.

Partner K. gaat al zuinig om met water. Ze draait continu de kraan achter mij dicht als ik die weer eens uit gemakzucht ongebruikt laat lopen. Te lang douchen wordt rigoureus afgestraft. Beneden zet ze de warmwater kraan even open zodat ik boven word getroffen door een koude douche. Was- en afwasmachine draaien op eco-stand. Effectieve particuliere waterhuishouding.

Gelukkig hebben we ook een koning die hooggeleerd is in het reilen en zeilen van water. Die geven we een mandaat om per waterdecreet de boel te gaan redden. Nederland moet geen woestijnland worden.

Je moet er toch niet aan denken: Fluisterboten die te veel lawaai maken omdat ze schuren over de bodem van de Berkel.

Meer berichten