Foto:

Benefiet voor homoseksuele Abdul

Dat homoseksuelen in een aantal landen over de hele wereld worden gediscrimineerd en worden bedreigd, is voor velen waarschijnlijk niets nieuws. Vooral in landen als Irak, Iran en Afghanistan is het niet veilig om homoseksueel te zijn. Dit geldt ook voor 'Abdul' (27), een homoseksueel uit Afghanistan. Onder andere om die reden wil de Zutphense Dirck Heijerman hem naar Nederland halen.

Door Chard van den Berg

Zutphen - Overigens is Abdul niet zijn echte naam, maar een schuilnaam, dit in verband met zijn veiligheid. Ook is het gezicht van Abdul op de foto onherkenbaar gemaakt.

Een vriend van Dirck ontmoette Abdul in Istanbul. Hij zag dat Abdul hulp nodig had, maar hij had zelf niet de middelen om hem te helpen. Hierom vroeg de vriend van Dirck aan hem of hij misschien iets voor Abdul kon betekenen. Ook omdat Dirck zich in het verleden heeft ingezet voor de ontwikkeling van vluchtelingen in de maatschappij. "Ik kreeg het telefoonnummer van Abdul doorgestuurd, waardoor hij en ik contact konden hebben, via WhatsApp", zegt Dirck Heijerman. "Ik was in het begin best wel wantrouwend, alleen dat verdween wel wat naarmate wij meer berichten naar elkaar stuurden."

Uiteindelijk had Heijerman genoeg vertrouwen om hem in augustus 2017 op te zoeken in Istanbul. "Zelfs toen ik op Schiphol stond, had ik nog twijfels. Uiteindelijk ben ik toch gegaan, omdat je alleen je conclusies kunt trekken als je echt met iemand gesproken hebt en iemand in levende lijve ontmoet hebt. Door de ontmoeting vertrouwde ik Abdul wel een stuk meer."

Nadat de Zutphenaar Istanbul verliet, sloeg het noodlot toe. Zo werd Abdul onterecht verdacht van het smokkelen van drugs. Hij zat in een bus waar drugs gevonden werden en in die zelfde bus zaten twee Afghanen, waaronder Abdul. De drugs bleken te komen van de andere Afghaan. De politie dacht dat Abdul en de andere persoon bij elkaar hoorden, waardoor beiden in de gevangenis terecht kwamen. "Er was vijf dagen geen contact meer en toen begon ik mij toch zorgen te maken. Uiteindelijk belde hij uit de gevangenis en vertelde het verhaal."

De politie liet hem na een tijd vrij, maar tot overmaat van ramp werd Abdul ook nog eens teruggestuurd naar Afghanistan. Dit kwam door het beleid van Turkije wat betreft Afghaanse immigranten.

Dirck heeft om geld op te halen veel verschillende dingen gedaan. Zo vroeg hij onder andere aan bekende homoseksuelen of zij ook wilden doneren. Dit leidde niet tot veel donaties. Ook gaf hij verschillende interviews aan kranten. Dit riep veelal positieve reacties op, maar ook enkele negatieve. In die reacties wordt Abdul weggezet als een gelukszoeker en als een golddigger. "De positieve reacties doen de negatieve voor een groot gedeelte vergeten. Daarnaast is het zo dat iedereen denkt vanuit zijn eigen kader en dat iedereen dus zijn mening mag hebben. Zo is het ook met de donaties die veelal zijn gegeven door niet-BN'ers, die zou ik willen bedanken voor hun gulheid."

Om Abdul naar Nederland te halen worden er twee benefietvoorstellingen georganiseerd door Dirck. De bedoeling is uiteraard dat er zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor een complete reis naar Nederland. Er worden onder meer schilderijen verkocht en Jan Alfrink zal spreken. Dirck: "We hopen in totaal zo'n 4.000 euro op te halen."

Meer berichten