Voor een tientje ben je tien jaar lang trotse bezitter van een piepklein stukje Zutphen.
Voor een tientje ben je tien jaar lang trotse bezitter van een piepklein stukje Zutphen. (Foto: )

Stukje Zutphen te koop voor 10 euro

Ook al wonen ze in een totaal andere plaats, zo'n duizend Nederlanders zijn in het trotse bezit van een stukje Zutphen. Zij mogen zich eigenaar noemen van een paar vierkante centimeter grond in de Torenstad. De poorters, zoals ze officieel heten, bezitten de grond tien jaar lang voor 10 euro.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Het voorstel komt uit het bestuur van Zutphen Promotie. Dat is daarna door VVV 's Mark Schuitemaker verder in overleg uitgewerkt. Het project is uniek in Nederland en haakt in op het middeleeuwse poorterschap van de stedelingen. Ook Zutphen werd, net als andere steden, in vroeger tijden omringd door beschermende stadsmuren en je kwam binnen door een poort die 's avonds werd gesloten door een poortwachter. De inwoners van een stad heetten poorters. Nog altijd luidt om tien uur 's avonds het poortersklokje, vroeger het sein dat de boel op slot ging.

Tegenwoordig hoef je niet meer op het geluid van het klokje te wachten om je thuis en beschermd te voelen in de stad, maar kun je je aanmelden als poorter. Voortbordurend op dit gegeven is het idee ontstaan voor het poorterschap.

Burgemeesters

"Laatst was er een congres van burgemeesters in Zutphen, waaraan in totaal zo'n 250 mensen deelnamen", zegt Zutphenaar Ben Wamelink, actief in Zutphen Promotie. "Ze hebben allemaal een stukje grond gekocht en zijn dus ook poorter. Op dit moment zijn er al zo'n duizend mensen die een lapje hebben gekocht. Het gaat echt maar om een postzegel, je kan er verder niets mee. Je kan er bijvoorbeeld niets op bouwen. Het is meer het idee dat je een klein deeltje van Zutphen bezit. De grond ligt bij het opstappunt van de fluisterboot. In totaal is er plek voor zo'n vijfendertigduizend lapjes grond, dus we kunnen nog wel even vooruit, De actie loopt goed. Mensen uit het hele land doen mee en voelen zich verbonden met Zutphen zonder dat ze er zelf wonen. Zo kan het best zijn dat iemand uit Groningen een stukje grond heeft gekocht en bij een bezoek aan Zutphen er even naar toe gaat."

Betrokkenheid

Poorters kunnen hun eigendom lokaliseren via een speciale code. Ook voor ex- inwoners van de stad is het leuk om hun eigen stukje grond even te bezoeken. Het poorterschap is een leuke actie om mensen zich verbonden te laten voelen met de stad. Uiteindelijk doel is natuurlijk ook dat meer mensen naar Zutphen komen en zich betrokken voelen. "Moderne poorters kunnen rekenen op een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan korting in een aantal winkels, bezoek aan monumenten of horeca. Ook kun je denken aan speciale bijeenkomsten. Zij krijgen een speciale poorterspas Deze pas is overigens ook een heel leuk idee om weg te geven als cadeau artikel."

De VVV of onderstaande website bieden meer informatie over het poorterschap.

poortervanzutphen.nl

Meer berichten