8/10Three times a day, at the Nikko Sarun Gundan theater, monkey trainer Yayushi performs with his monkey Hiroshi . Hiroshi misbehaves while being dressed up as Elsa from Disney's Frozen, so Yayushi reprimands corrects the well trained monkey. This commercial form of monkey entertainment derived fro
8/10Three times a day, at the Nikko Sarun Gundan theater, monkey trainer Yayushi performs with his monkey Hiroshi . Hiroshi misbehaves while being dressed up as Elsa from Disney's Frozen, so Yayushi reprimands corrects the well trained monkey. This commercial form of monkey entertainment derived fro (Foto: Jasper Doest)

Winnaars World Press Photo 2018 te gast in Zutphen

De Nederlandse fotografen Carla Kogelman, Jasper Doest en Kadir van Lohuizen vielen in de prijzen bij World Press Photo 2018. Twee van hen komen naar Zutphen om over hun werk te vertellen:

Zutphen - Kogelman won de eerste prijs in de categorie langetermijnprojecten. Zij is spreekt op 15 juli in het Luxor Theater. Doest kreeg de tweede prijs in de categorie natuur voor zijn serie over de makaken (sneeuwapen) in Japan en hij geeft op 11 juli een lezing in het auditorium van de Musea Zutphen.

Vroeger werden de sneeuwapen in Japan vereerd als de heilige bemiddelaars tussen goden en mensen. Nu ze aan de mens gewend zijn geraakt, worden ze vaak gezien als plaag. Ze zijn weliswaar officieel beschermd, toch mogen ze getraind worden voor entertainment. Mensen behandelen ze als kinderen, kleden ze aan en treden met ze op. Toen Doest elf jaar geleden voor de eerste keer de sneeuwapen bezocht in Joshin'etsukogen National Park, op het eiland Honshu, raakte hij erdoor geboeid. Hij zag hoe hun mimiek en hun gedrag overeen kwamen met die van mensen. Met zijn serie hoopt hij bij te dragen aan het behoud van de soort en diens leefomgeving. Op woensdagavond 11 juli vertelt hij over zijn werk in de Musea Zutphen, aanvang 19.30 uur.

Langetermijnproject
Kogelman volgt sinds 2012 twee zusjes in een klein dorpje (170 inwoners) in het geïsoleerde Waldviertel in Oostenrijk. De zussen leiden een onbezorgd bestaan van zwemmen en (buiten) spelen. Kogelman bezoekt de familie meestal een paar weken in de zomermaanden. Een aantal foto's uit haar serie maakt deel uit van de World Press Photo 18-tentoonstelling. Kogelman verhaalt op zondagmiddag 15 juli in het Luxor Theater aan de Houtmarkt in Zutphen over haar fascinaties, werkwijze en aanpak. Aanvang 14.00 uur.

Kaarten à 12,50 zijn te bestellen op www.worldpressphotozutphen.nl. Met deze kaart krijgen de bezoekers aan de lezing ook de gelegenheid de expositie te bekijken.

Meer berichten