De kunstwerken die Zutphenaar Erik Kraan van Lego heeft gemaakt, zijn 16 en 17 juni te zien in de Hanzehal, tijdens het Lego-evenement Brickfest. (Foto: Willem Feith)
De kunstwerken die Zutphenaar Erik Kraan van Lego heeft gemaakt, zijn 16 en 17 juni te zien in de Hanzehal, tijdens het Lego-evenement Brickfest. (Foto: Willem Feith) (Foto: Willem Feith)

Legokunstenaar Erik Kraan: 'Al sinds mijn 6e fascinatie voor Lego'

Lego is misschien wel het meest populaire speelgoed van kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Toch zijn er mensen die ook na hun twaalfde door zijn blijven gaan met het bouwen van verschillende stripfiguren, gebouwen, voertuigen en zo kun je nog wel even doorgaan. Dit geldt ook voor Erik Kraan.

Zutphen - Deze Zutphenaar is de 40 inmiddels gepasseerd. Zijn werken (onder meer nagebouwde stripfiguren) van Lego staan op 16 en 17 juni in de Hanzehal waar Brickfest wordt gehouden en werken van kunstenaars uit heel Europa te zien zijn.
"Volgens mij had ik al sinds mijn zesde een fascinatie voor Lego. De passie is rond mijn 25e eventjes een beetje weggeweest, omdat er op een gegeven moment andere dingen in het leven belangrijker worden," lacht hij. "Sinds een jaar of 10 ben ik er weer mee aan de slag gegaan. Dat kwam doordat ik software had gevonden waarmee je virtueel dingen met Lego kon maken. Uiteindelijk realiseerde ik me toch dat de echte steentjes leuker waren en zo heb ik een beetje mijn hobby teruggevonden."
Kraan is niet enkel met Lego bezig. Hij werkt sinds 2000 op de IT-afdeling van de belastingdienst, als software-ontwikkelaar.

Je zou denken dat hij vanwege zijn werk vrij weinig tijd overhoudt voor het bouwen met Lego, maar hij heeft een goede balans tussen de twee gevonden. "Mijn werktijden zijn vrij flexibel, ik werk veel thuis en daardoor heb ik alleen internet en een laptop nodig. Ook kan ik vrij gemakkelijk een dagje vrij nemen voor bijvoorbeeld een evenement als Brickfest."
Lego-kunstenaars, zoals Erik Kraan, halen hun ontwerpen niet uit een instructieboekje.

"Als ik bijvoorbeeld een stripfiguur namaak, dan denk ik altijd eerst hoe ik moet beginnen. Laatst begon ik met de neus, die geeft dan de verhoudingen hoe groot het hoofd moet worden en het hoofd geeft ongeveer aan hoe groot zo'n lijf moet worden," zegt de Zutphenaar.
In eerste instantie keek zijn vrouw er een beetje vreemd van op en moest ze er eigenlijk niet zoveel van hebben.

Toch lijkt haar mening wat bijgesteld. "Toen ze meeging naar een evenement in Denemarken was ze opeens om en bedacht ze dat ze zelf een kunstwerk wilde maken. Ze wil namelijk het modebeeld van de 20e eeuw weergeven en natuurlijk ga ik haar daarbij helpen," lacht Erik.
Vele artiesten en kunstenaars hebben een visie of filosofie achter het leven. Zo ook Erik Kraan: "Heel kort samengevat, ik geloof dat je het toch moet doen met je naasten en dat je diegenen lief moet hebben. Ook geloof ik dat de verschillen tussen mensen kleiner zijn dan de overeenkomsten en dat zie je terug in een aantal van mijn werken."

Meer berichten