reddende engel
reddende engel (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z.: Traumahelikopter

De helikopter als moordmachine of reddende engel. In het eerste geval schiet mij de scene uit de film 'Apocalypse now ' te binnen. De zwerm helikopters die vanuit zee op de Vietnamese kust komt aanvliegen en daar dood en verderf zaait, op de achtergrond begeleid door de muziek van Wagner.

Door Benno geerlings

Mijn werkelijke ervaring met de helikopter is ook niet positief. In mijn studententijd in N. werd ik tijdens de krakersrellen van 1981 dagenlang geconfronteerd met laag overvliegende, intimiderende helikopters. De vraag 'Is het hier oorlog?' was overal in de stad te lezen op muren en spandoeken. Klein onbeduidend trauma. In Nederland wonen vluchtelingen voor wie het geluid van vliegmachines een werkelijke doodsangst oproept.

Toch word ook ik nog elke keer bevangen door een gevoel van onbehagen en irritatie als ik het kenmerkende repeterende geluid van de wentelwiek in mijn nabijheid bespeur.

Zo ook afgelopen vrijdag. Terwijl ik pakketjes ophaal, wordt mijn dag verstoord door een rondcirkelende helikopter. Mijn nekharen kriebelen. Bij een klant verneem ik dat het zou gaan om een politie-surveillance vanwege een verdacht pakketje op industrieterrein De Mars. Ik kijk in mijn bak maar mis niks. Mooi dat Z. nog een stad is waar het nieuws je mondeling sneller bereikt dan je het kan opzoeken via de sociale media. Achteraf blijkt de orale overlevering niet te kloppen, Pro-rail voerde vanuit de lucht een check uit langs het spoor.

De traumahelikopter is een voorbeeld van de vliegmachine als reddende engel. Dat deze gele vliegende dokter ook irritaties bij mij oproept, geeft aan dat sommige ervaringen in het leven diep kunnen zitten. Op fietse langs de Vijver ter hoogte van voetbalvereniging Be Quick en zwembad IJsselslag moet ik afstappen omdat vlak voor mij een traumahelikopter midden op straat landt. Ik denk niet aan het feit dat er sprake is van een noodsituatie. Ik ben geërgerd door het lawaai, heb haast en vind dat ze met dat gele bakbeest uit de weg moeten gaan. Mijn irritatie neemt haast gewelddadige neigingen aan als de piloot mij maant verder naar achteren te gaan. Wat denkt die gast wel niet……….. Zo snel kan het dus gaan. "Traumahelikopterpiloot aangevallen door woedende fietskoerier". Laat dat maar nepnieuws zijn. Hoog Benno, kijk omhoog Benno, want daar is de blauwe lucht.

Meer berichten