Lotte mag helpen bij het ringen van jonge kerkuilen. (Foto's: Johan Blanksma)
Lotte mag helpen bij het ringen van jonge kerkuilen. (Foto's: Johan Blanksma) (Foto: Johan Blanksma)

Natuurfilm over Lotte en de uilen

Op de zaterdagmiddagen 9 en 16 juni is in Filmtheater Luxor de 30 minuten durende natuurfilm Lotte en de uilen te zien, van Johan Blanksma.

Zutphen - Uilen zijn fascinerende vogels en zelden te zien. Toch zijn ze dichtbij, zelfs in Zutphen. Filmer Johan Blanksma maakte samen met Jouck Iedema speciaal voor kinderen van 8 tot 98 een Zutphense uilenfilm. In de hoofdrol: Lotte Klein Gunnewiek. Samen met natuurfilmer Ruben Smit gaat ze op pad en ontdekt de wondere wereld van de uilen.

Na de film kunnen de kinderen braakballen pluizen en ontdekken welke muizen uilen eten in de kelder van Luxor!

In opdracht van Vogelwerkgroep Zutphen e.o., maakten filmer Johan Blanksma en educatief werker Jouck Iedema deze kindernatuurfilm.

De film is bestemd voor gebruik op scholen in Zutphen en omgeving. De doelgroep: kinderen van 8 tot 12 jaar.

Het idee voor deze film ontstond door de eerste Zutphense vogelfilm van Johan Blanksma, waarin ook voor kinderen boeiende opnames te zien waren.

Natuur in eigen omgeving

De bedoeling van de film is jongeren meer bewust te maken van de natuur in hun eigen omgeving. En vooral uilen blijken een grote aantrekkingskracht op kinderen te hebben.

Door de uileninformatie te illustreren met indringende beelden van de inheemse uilen en het meisje Lotte erover in gesprek te laten gaan met de bekende natuurfilmer Ruben Smit hopen we de kinderen te bereiken.

Lotte, een 10-jarig Zutphens meisje, gaat met Ruben Smit naar de plek in het centrum van Zutphen, waar ze voor het eerst bosuilen heeft gezien. In een boom op de Boompjeswal ontdekken ze de volwassen bosuil.

Lotte en Ruben vinden in een boomgaard bij een boerderij van Pardijs in Wichmond een steenuilenkast twee eieren.

Steen- en kerkuilen

Ruben vertelt Lotte over de verschillen tussen steen- en kerkuilen en over de heel bijzondere eigenschappen van uilen. In het tweede deel van de film gaat Lotte met Wim Nijenhuis, lid van uilenwerkgroep ‘de Oelenwappers’, kerkuil-jongen ringen bij een boerderij van de familie Pardijs uit in Vierakker.

Aardig detail: Lotte, hoofdrolspeelster, was het buurmeisje van Jouck Iedema. Haar zusje Eva, heeft de voice-over-tekst ingesproken. Hun moeder, Marlies Claasen, ervaren in het filmvak, heeft geadviseerd en geholpen bij het filmen zelf. Vader Tom, musicus en geluidstechnicus, heeft de voice-over-opnames gemaakt in zijn studio. En dat allemaal geheel gratis, voor het goede doel.

Overigens ook Ruben Smit heeft, ondanks zijn drukke werkzaamheden aan zijn film ‘Wad!’ (Deze komt in het najaar in de bioscopen), pro deo meegewerkt aan deze film.

Meer berichten