Maria Roosen, wethouder Jan Engels en Wim Meenk bij het kunstwerk Rondom dat bestaat uit ongeveer driehonderd glazen stenen. Het weegt in totaal 2500 kilo. (foto: Feikje Breimer)
Maria Roosen, wethouder Jan Engels en Wim Meenk bij het kunstwerk Rondom dat bestaat uit ongeveer driehonderd glazen stenen. Het weegt in totaal 2500 kilo. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Bohemian Rhapsody als wensput

"Het is Boheems glas, glasblazen zit de Tsjechen in het bloed. Voor de stenen van deze put is een mal gemaakt en vervolgens is iedere steen apart geblazen. Koningsblauw, flessengroen, oranje en zie je die geelgroene uraniumkleur? Wie een extra rondje op deze rotonde rijdt mag een wens doen bij deze wensput, is dat geen goed idee?"

Vorden- Maria Roosen is beeldhouwer. Ze werkt graag met hout en keramiek, maar voor haar kunstwerk Rondom voor de rotonde aan de Horsterkamp in Vorden koos ze glas. Boheems glas in alle kleuren van de regenboog en meer. Maria: "Dit is voor mij de eerste keer dat ik met glas werk in de openbare ruimte. Contrast vind ik belangrijk, met glas geef ik het kunstwerk iets toverachtigs en magisch. Door het licht verandert de sfeer en de kleur, ook wanneer je er met de auto omheen rijdt."

Adoptierotonde

Wim Meenk van Welkoop Vorden adopteerde de rotonde twee jaar geleden toen hij werd aangelegd. Wim: "Voor ieder seizoen hebben we een andere kleur beplanting gekozen. In het het voorjaar kleurt de rotonde paars, in de zomer kleurt de rotonde rood, in de herfst bloeit het pluimgras en in de winter zijn er groenblijvende struiken en hagen."

Voorzichtig lopen Wim, Maria en wethouder Jan Engels tussen de aanplant door naar het glazen kunstwerk. Jan heeft een roze steen in zijn handen, het is het evenbeeld van de acht glazen stenen die de rand van de put sieren. Maria: "Bij miijn ontwerp ben ik uitgegaan van de locatie van het kunstwerk, op een rotonde op de grens tussen de natuur en de landelijke omgeving en het dorp. Het verwijst op verschillende manieren naar de historie. Wanneer je het ziet als put dan is het een verwijzing naar de allereerste bekende bouwwerken; putten. Putten boden herkenning en waren belangrijk voor de bewoners van een gebied. Maar met de acht stenen op de rand van de put kun je het kunstwerk ook zien als een kasteeltoren met kantelen, de acht stenen verwijzen uiteraard naar de acht kastelen rond Vorden. Voor mijn ontwerp het ik van de rotonde een foto gemaakt met op de achtergrond kasteel Vorden. Het voelde heel natuurlijk om dit kunstwerk voor deze plek te ontwerpen."

Wethouder Jan Engels legt uit hoe het ontwerp van Maria uiteindelijk gerealiseerd is. "We hebben drie kunstenaars die in de omgeving kunst hebben ontworpen voor de openbare ruimte gevraagd een ontwerp te maken. Het moest passen in het landschap en de historische omgeving. We hebben de drie ontwerpen voorgelegd aan de bevolking van Vorden, zij hebben uiteindelijk gekozen voor het ontwerp van Maria."

Meer berichten