Studenten brengen socialbesitas onder de aandacht bij Zutphense scholieren

Zutphen - De leerlingen van het Stedelijk Zutphen krijgen donderdag 17 mei voorlichting van communicatiestudenten van hogeschool Windesheim Zwolle. De voorlichtingscampagne staat helemaal in het teken van socialbesitas. Deze campagne is niet enkel waardevol voor de leerlingen van het Stedelijk Zutphen, maar voor alle Nederlandse jongeren.

‘Real life, Real likes’, luidt de slogan van de socialbesitas voorlichtingscampagne. De slogan vat samen dat waardering in het echte leven eigenlijk veel leuker is dan enkel een digitale like. Het doel van de studenten is jongeren ervan bewust te maken dat er meer is dan het leven achter een digitaal scherm. Door middel van een korte documentaire, interactieve spellen en een quiz brengen de studenten dit onderwerp bij de scholieren onder de aandacht.

Het belang

Sociale media zorgen voor vermaak en maken contact zoeken met vrienden makkelijk. Toch zit er ook een keerzijde aan deze mooie nieuwe communicatiemogelijkheden. Deze keerzijde is de verslaving aan sociale media en gamen, ook wel socialbesitas genoemd. Het onder de aandacht brengen van deze problematiek is van belang. Zonder bewustwording kan geen verandering optreden.

Socialbesitas

Socialbesitas houdt in dat jongeren continu online willen zijn en niks willen missen van wat zich online afspeelt. Socialbesitas ontstaat door een combinatie van de volgende angsten: de Fear of Missing Out (bang zijn om iets online te missen) en no mobile phobia (angst om zonder mobiel ergens heen te gaan). Daarnaast hebben verslaafden vaak last van een body dismorphic disorder. Dit houdt in dat zij zich minder knap voelen dan de mensen die online foto’s plaatsen. Tot slot hebben ze vaak last van phantom vibrations syndrome. Dit houdt in dat mensen trillingen voelen van de mobiel, zonder dat de mobiel daadwerkelijk trilt. Door deze angsten zijn verslaafden vaak oververmoeid en presteren ze slecht op andere vlakken zoals op school.

Meer berichten