Jordy met Leen 18 en Sander met Trix. Sander: Tijdens de eindkeuring haalde ik in 2009 drie maal prijs. Ik had het schoonste kalf met het mooiste exterieur en was de beste voorbrenger." (Foto: Feikje Breimer)
Jordy met Leen 18 en Sander met Trix. Sander: Tijdens de eindkeuring haalde ik in 2009 drie maal prijs. Ik had het schoonste kalf met het mooiste exterieur en was de beste voorbrenger." (Foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Kalfjes en kinderen gezocht

Leen 18 en Trix 33 lopen met zachte aandrang de stal uit. Trix loopt voor de tweede keer in haar leven aan een halster met touw. Leen 18 was zeven jaar geleden deelneemster aan de Kalveropfokwedstrijd en weet het nog precies. Zonder problemen wandelt ze naar de fotolocatie.

Vierakker - Jordy van Til en Sander Brummelman deden tien jaar geleden mee met de eerste Kalveropfokwedstrijd van Kalveropfokclub Bronckhorst. Jordy is boerenzoon en Sander helpt op de boerderij van zijn buren.

Wedstrijdkalf

Jordy: "In de vriendenboekjes stond vroeger de vraag 'Waar kunnen ze je voor wakker maken?' Ik schreef altijd op: 'Voor een koe die gaat kalveren'. Sander: "Ik mocht een kalf van de buren verzorgen." Koe Leen 18 was als kalf het wedstrijdkalf van Robert, de broer van Jordy. Jordy: "Ze heeft nog steeds een band met hem, ze is makkelijker met mensen dan de andere koeien."

Paul Brummelman en Henny Rietman namen tien jaar geleden met een aantal agrariërs het initiatief voor de Kalveropfokclub.

Henny: "We willen kinderen de liefde voor het boerenvak bijbrengen. Het is leuk om drie maanden lang een kalf te verzorgen en te leren wat er allemaal bij komt kijken. De kinderen houden een verzorgingsboekje bij en krijgen twee keer een thuiskeuring." Paul: "Iedereen is welkom bij de eindkeuring op 18 augustus op het terrein van Camping de Warnstee in Wichmond."

Regelgeving

Jordy en Sander zijn nu volwassen. Beiden zouden graag boer willen zijn, maar dat is niet eenvoudig. Jordy: "De regelgeving verandert snel. Ik zou samen met mijn vader uitbreiden van zestig naar hondertwintig koeien, maar door de regels rond bijvoorbeeld de fosfaatuitstoot lukt dit niet. Ik werk drie dagen in de week mee met mijn vader en de andere dagen plaats ik melkstallen."

Sander: "Ik studeer bedrijfseconomie en loop het liefst stages bij bedrijven zoals FrieslandCampina."

Meer berichten