Monument Ludger aan de weg naar Baak. (Foto: Stedelijke Musea Zutphen)
Monument Ludger aan de weg naar Baak. (Foto: Stedelijke Musea Zutphen) (Foto: Stedelijke Musea Zutphen)
Historisch Zutphen

Monument van Ludger

Net voorbij café restaurant Den Elter staat op een monument voor de geloofsverkondiger Ludger: "Hier begon Ludger in 749 zijn zendingswerk in de Achterhoek en Westfalen."

Door A.C.H. ter Hoek

De hardstenen V wijst met de ene punt naar Billerbeck waar hij stierf en met de andere naar Werden waar hij begraven is.


Hij is onder andere de stichter van kerken in Wichmond en Zelhem. Daar op het terrein van Museum Smedekinck staat een replica van de kerk die hij in het dorp stichtte en de kerk van Wichmonde heeft een relekwie van hem.

Hij is geboren in de buurt van Loenen (Utrecht) en onder andere bisschop in Münster geweest. Achter het Klooster Gerleve bij Coesfeld staat op de heuvel een beeld van hem op een plaats waar hij volgens de overlevering uitrustte. Hij was op weg van Coesfeld, waar hij een mis had opgedragen, naar Billerbeck. Hij was toen al erg ziek.

Vanaf die plaats hebben we nu een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en zien nu in de verte de beide torens van de Ludgerdom in Billerbeck. Het is een hele grote kerk 56 m lang en 26 meter breed gebouw op het eind van de 19e eeuw op de plaats waar al eerder een Ludgerkerk stond.

Volgens de overlevering staat deze kerk op de plaats waar het huis stond waar Ludger is gestorven. Een neef van hem die naar hem op weg is, ziet op het ogenblik van zijn overlijden een licht flitsen als van een bliksem.

Het lichaam van de eerste bisschop van Münster wordt eerst daar naar die stad gebracht maar later bijgezet in de kerk van Werden bij Essen op 26 april 809. Daar kunt u in een crypt de schrijn zien waarin zijn gebeente rust.

In Billerbeck is ook nog de Ludgerbron. Daaraan is een sage verbonden.

In de buurt klaagde een boer tegen Ludger over het gebrek aan water. Ludger greep twee ganzen en stak ze met de koppen in de grond. Op die plaats moest de boer op bevel van Ludger gaan graven. De ganzen verdwenen in de grond en kwamen er pas aan de voet van de berg weer uit. Sindsdien ontspringt daar tot op de huidige dag de Ludgerbron.

Vanuit Billerbeck kunt u ook door een mooi heuvelachtig landschap naar de bron van de Berkel wandelen.

Meer berichten