Als zelfs doping je niet meer vooruit kan krijgen komt de volgwagen naast je gereden.
Als zelfs doping je niet meer vooruit kan krijgen komt de volgwagen naast je gereden. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

'Elke fietskoerier verdient zijn eigen volgwagen'

Ik gebruik legale doping. Ik dacht lange tijd zonder te kunnen. Twee en een half jaar lang fietste ik mij een slag in de rondte als fietskoerier op leeftijd, zonder daarbij naar de supplementen te grijpen. Ik dacht, dat kan ik wel op brood, koffie en bier alleen.

Door Benno Geerlings

Ik fiets niet in een peloton, heb nog nooit een wedstrijd gefietst maar toch ben ik goed beschouwd een professioneel wielrenner. Een zichzelf serieus nemende wielrenner in het segment topsport is een pedalerende apotheek. Velen hebben een medisch attest dat even dik is als het wetboek van strafrecht. Naast deze legale doping wordt er nog steeds wel het een en ander stiekem onder de tafel geschoven door soigneur en ploegarts. Lange tijd had ik hier geen begrip voor, maar met het toenemen van de slapeloze nachten door spier- en gewrichtspijn en koeriersdagen dat ik rond trapte als een slappe dweil, begon ik toch nieuwsgierig te worden naar de wondere wereld van spier onderhoudende en versterkende middelen.
Na een schuchter begin heb ik nu een kast ter grootte van een walk-in closet gevuld met potten wei-poeder, creatine monohydraat, glucosamine, magnesium citraat en maaltijdshakes.
De start ging gepaard met een korte maar hevige periode van buikloop maar inmiddels fiets ik weer fris en krachtig zonder gasondersteuning door de straten van Z. Geen epo voor mij, ik hou me aan de lijst van middelen zoals goedgekeurd door het fietskoeriersgilde. Dat betekent dat ik mij dagelijks mag volstoppen met appeltaart en koffie aangevuld met bovenbeschreven supplementen. Ik ben milder geworden in mijn oordeel over de wielrenner die buiten het potje piest. Vrijdag is de Giro d'Italia weer begonnen, ik zie geen valsspelers meer.
Op fietse door de Heukestraat word ik verrast door een volgwagen zonder wielerpeloton. De gekleurde wagen staat werkeloos in het smalle steegje. Geen nerveus geclaxoneer en geen ploegleider die met ellenboog uit het raamportier hangt. Ik hou van de volgwagen, ondersteuner en aanjager van de coureur die kromgebogen over zijn stuur zijn weg vindt. Als zelfs doping je niet meer vooruit kan krijgen komt de volgwagen naast je gereden, uit het raam verschijnt de bidon, handvat voor nieuwe kracht en hoop. Elke fietskoerier verdient zijn eigen volgwagen.

Meer berichten