Het pand dateert uit 1649, en Ineke Vos is de trotse eigenaar van het logement. (Foto: Gerard Kiezebrink)
Het pand dateert uit 1649, en Ineke Vos is de trotse eigenaar van het logement. (Foto: Gerard Kiezebrink) (Foto: Gerard Kiezebrink)

'Er heeft zich al heel wat afgespeeld'

In een prachtig zeventiende eeuws pand aan de Halterstraat nummer 9 in Zutphen is het logement Het Achterhuis te vinden. Het pand dateert uit 1649, en Ineke Vos is de trotse eigenaar van het logement. Het is gelegen in het Zutphense stadsdeel Nieuwstad dat grotendeels uit de dertiende eeuw stamt.

Zutphen - "In het huis heeft zich al heel wat afgespeeld," vertelt Ineke. In 1972 heette het Hotel Luis aan de ketting. En er speelde in het verleden heel wat af in de tuin en de omgeving. In de vroegere jaren kwamen er veel landlopers zoals men die vroeger noemde, maar ook kermisklanten zochten er hun onderkomen. "In die tijd stond er een grote boom in de tuin, waar een beer aan vast zat geketend, en die beer vertoonde regelmatig daar in de tuin zijn kunstjes " vertelt Ineke. Zo was er een vuurvreter, een petroleumdrinker, de sterkste man, en niet te vergeten de alcoholisten die daar voor een aantal nachten hun onderkomen zochten. Ze kregen tegen betaling hun ontbijt en warm eten. "En was je te dronken in die tijd dan werd je door Moeke Wierts, die toen de eigenaresse was, in een kamertje geplaatst dat op slot ging. En was je nuchter dan ging de deur weer open." Met veel stampij en lawaai kwam de man of vrouw het huis uit en ging de straat weer op. Dit was goed te merken in de buurt, die het ondertussen wel gewend was.

De weduwe Wierts was voor niemand bang en had alles goed onder controle. Ze verkocht in die tijd ook motteballen en schoenveters, en in de straat was Moeke Wierts een goed gezien persoon.

Nu runt Ineke de B&B en achter haar huis is deze te bereiken via de zij-ingang. De B & B is netjes ingericht en van alles voorzien. Ook is er wifi . "Dus iedereen die bij ons komt heeft wel privacy." geeft ze aan. "Je komt daar dan binnen via een binnenplaats waar een een fraaie stadstuin is, waar je lekker kunt zitten tussen de planten "en je komt er lekker tot rust."

Ineke heeft al heel wat gasten mogen ontvangen waaronder burgemeester Annemieke Vermeulen. En dat vond ze toch wel heel leuk. Ook diverse schrijvers vonden daar bij haar in het logement.

Het Achterhuis is het logement en is verbouwd. Tijdens de verbouwing van het oude pand is er een muur uitgehaald om ruimte te maken voor een badkamer. Toen ontdekte men een stuk oude stadmuur. Daar heeft Michel Groothedde van de Archeologische Dienst ook nog even naar gekeken.

Ineke wil nog kwijt dat ze zich heeft gespecialiseerd in het ontbijt. "En dat bevalt onze gasten goed!," lacht ze.

Voor meer info:

www.hetachterhuis.com

Meer berichten