'Prachtig om dit soort rollen te spelen'

Je hebt niet een heleboel mensen die acteur van beroep zijn, zeker niet in Zutphen. Er zijn er echter wel een paar, een voorbeeld hiervan is Stephan Wüst.

Zutphen - Inmiddels zit hij zo'n 25 jaar in het vak, in die jaren speelde hij (gast)rollen in soapseries. Tegenwoordig speelt hij vaak typetjes. Ook speelde hij in een commercial van SIRE, die waarschuwde voor het gevaar van vuurwerk.
"Ik kijk niet een heleboel televisie, maar als ik de commercials van SIRE zie, dan vind ik het toch vaak goed gevonden. Dit omdat het meestal over de maatschappij en het welzijn van de mens gaat", zegt hij. "Ik ben zelf overigens gek op vuurwerk, maar het is wel belangrijk dat we proberen om er op een redelijk goede manier mee om te gaan."


Hoewel Stephan al sinds zijn 10e jaar geïnteresseerd was in het acteren en het toneel, zat hij eerst in de handel. Voordat hij professioneel acteur werd, was hij namelijk eerst sales- en marketing manager bij een internationaal bedrijf. "Ik was een jaar of 42 en ik had het echt helemaal gehad met de handel, ik ging ook echt met een chagrijnig gezicht naar mijn werk. Ook was het zo dat mijn toenmalige werkgever mij enorm belazerd had", vertelt Stephan. "Toen besloot ik om van mijn hobby (acteren) mijn beroep te maken, zonder enige contacten of wat dan ook. Hoewel ik wel verschillende acteerworkshops gedaan heb."


Uiteindelijk meldde Wüst zich aan bij verschillende castingsbureaus, waar hij na een poosje ingeschreven stond. Deze zorgden er in de periode 2001-2005 voor, dat Stephan verschillende gastrolletjes speelde in: Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg naar Morgen. Ook was hij te zien in het verborgen cameraprogramma Gotcha. "Voor die rollen moet je meestal auditeren en dan hup naar Hilversum of naar Amsterdam. Op eigen kosten trouwens. Daarom zie je ook dat de meeste acteurs uit het westen van het land komen. Dankzij die rollen werd ik trouwens in het begin wel herkend, maar het is niet zo dat die televisie-optredens me echt veel roem hebben gebracht."


In de afgelopen jaren speelde hij een heleboel komische typetjes, waaronder: "De Zwerver", "Toiletjuffrouw Gerrie", "Jaws", "Elvis" en "Nannie". Voor een aantal verkleedt Stephan zich als vrouw. "Ik vind het prachtig om ook dit soort rollen te spelen, omdat ik de afwisseling van drama en komedie heel erg leuk vind. Daardoor is een groot gedeelte van de typetjes geboren. De andere reden waarom ik ze speel, is dat ik simpelweg aanvragen kreeg voor bepaalde typetjes. Overigens krijg ik over het verkleden als vrouw meestal leuke reacties, natuurlijk ook minder leuke. Alleen die mensen zitten niet echt in mijn bekendenkring."

Meer berichten