Middeleeuws Ludgerus kerkje in Hall open

Hall - Vanaf Pinksteren tot half september is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur de Ludgerus kerk open voor het publiek. Er zijn dan rondleiders aanwezig om uitleg te geven. Tevens wordt af en toe het orgel bespeeld.

“Wow, wat is dit mooi. Dit verwacht je toch niet in een klein dorp als Hall”. Dit zijn zo de verbaasde reacties van bezoekers bij binnenkomst. Niet verwonderlijk eigenlijk. Vanwege het unieke interieur is de Ludgerus kerk sinds kort nationaal erkend als een van de meest bijzondere middeleeuwse kerken van Nederland.

En wie is Ludgerus eigenlijk? Hij was de rondreizende prediker die rond 794 na Chr. in opdracht van Karel de Grote en de Paus de heidense bevolking van Hall en omstreken tot het christendom bekeerde en op de heidense offerplaats een houten bedehuisje plaatste. Wat bij het betreden van de kerk direct opvalt zijn de uitbundige plafond- en wandschilderingen van bloemen, vogels, planten en iconografische afbeeldingen. Bovendien zijn er vele wapenschilden van adellijke families uit binnen- en buitenland te bewonderen. Eén daarvan is die van ons koningshuis. Bijzonder dat dit alles al meer dan 500 jaar geleden is aangebracht. De oudste fresco’s dateren zelfs uit 1395. En natuurlijk is er nog veel meer te zien.

Bezoekers zijn het hele zomerseizoen van harte welkom om op woensdagochtenden in het kerkje van Hall al dit moois te komen bekijken. Ook voor groepen is er gedurende het hele jaar de mogelijkheid het kerkje te bezoeken. Daarvoor kan een afspraak gemaakt worden met de rondleiders Robert Carp tel. 0313 – 659 745 of Marjan Westrik tel 0313 – 654 892

Meer berichten