Vrijwiligers snoeien boomgaard

Zaterdag 24 februari 2018 werd door een aantal vrijwilligers van de Boomgaard groep Eefde, weer de koppen bijeengestoken en de kennis van de eerdere snoeicursussen opgefrist.


Daarna ging de groep enthousiast aan de slag om de theorie in de praktijk te kunnen brengen van de openbare boomgaard van Eefde. Dat is een nog jonge boomgaard met uitsluitend ouderwetse Nederlandse en oude IJsselstreek fruitrassen (appels en peren).

Deze boomgaard staat hier nu enkele jaren en maakt een fraai geheel met de Beekweide, langs de oevers van de Oude Eefsche Beek.
Appel- en peren rassen die bijna uitgestorven zijn en zeer zeker niet meer in de winkels te vinden zijn, zijn hier geplant en krijgen de tijd hier rustig tot wasdom te komen.Om dit proces op juiste wijze te begeleiden, moeten de fruitbomen op deskundige wijze eens per jaar of per twee jaar gesnoeid worden.

Dank zij ondersteuning van het het SBNL Fonds, het "Baron en Baronesse van Dingshof- Coldeweij fonds", werd mogelijk gemaakt dat de vrijwilligers een goede gedegen snoeicursus verzorgd konden krijgen.

Ondanks het vreselijk koude weer, ging men toch lekker enthousiast aan de slag, om de takken van bijvoorbeeld de "Grijze Kraai" (ofwel de zoete Ermgaard); de Juttepeer, of die van de zoete Kroon (een oud IJsselstreek ras) bij te snoeien.

De bomen krijgen daardoor licht en ruimte in de betreffende kronen, waardoor zij fraaie en goed vruchtdragende fruitbomen gaan worden.
Enkele bomen zijn door weersomstandigheden scheef gezakt. Maar doordat de grond bevroren was, kon dit nu niet direct verholpen worden.
Binnenkort zullen de betreffende steunpalen weer opnieuw geplaatst worden, zodat ook deze bomen recht zullen blijven groeien.

De vrijwilligers sloten hun werkzaamheden af met een dampende kom soep en een lekkere borrel in de boomgaard. Wilt u ook vrijwilliger worden? Of heeft u vragen of opmerkingen over deze boomgaard ? Neem dan contact met ons op via: info@stichtingeefde.nl.

Meer berichten