Het vlagvertoon van stadsboer Henk is energiek en aanstekelijk.
Het vlagvertoon van stadsboer Henk is energiek en aanstekelijk. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

'Ik pleit voor nationale oranje vlag, weg met die nietszeggende driekleur'

Enige tijd geleden werd er in een gezellige oer-Hollandse familie-quiz de vraag gesteld of Nederlanders gehecht zijn aan de eigen nationale vlag.

Door Benno Geerlings

Het werd voorgelegd aan BN'ers die zich mochten buigen over het diepere geestelijke leven van het volk, dolle pret. Nadat de deskundige oranje elite er iets gevats over had gezegd en een gokje had gewaagd kwam de uitslag: de meerderheid van Nederland hecht niet aan de nationale driekleur.

We hebben een onbeduidende vlag. Tijdens de Olympische winterspelen kreeg ik kippenvel van het oranje succes, het hijsen van het rood, wit, blauw tijdens de medaille-ceremonies deed me echter niets. Het ontwerp van een vlag moet iets zeggen over wat het vertegenwoordigt. Ik pleit voor een nationale oranje vlag, weg met die nietszeggende driekleur. Als bonus nog een nieuw kek tekstje laten schrijven op de melodie van het Wilhelmus en dan ga ik rechtop staan met mijn hand op het hart bij elke uitreiking van internationaal goud aan onze sporters.

Zoals elke gemeente heeft ook Z. zijn eigen vlag. Blauw is de stadskleur en in de vlag staat een rood kruis. De eerste keer dat ik de vlag zag moest ik denken aan de kruisvaarders, maar als Hanzestad exporteerden we geen geloof en zijn we niet veel verder gekomen dan Scandinavië om onze waren te slijten. Ik ben import en heb ook met deze vlag geen speciaal gevoel. Ik heb voor mijn bedrijfskleur bewust voor het blauw van Z. gekozen maar dat is meer vanuit commercieel oogpunt dan vanuit diep gewortelde liefde voor mijn woonplaats.

Op fietse langs het terrein waar vroeger het Graaf Otto zwembad stond, word ik staande gehouden door stadsboer Henk. Henk heeft het braakliggende terrein geannexeerd en heeft er onnavolgbare plannen mee. Hij is een vrijdenker. Stadsboer Henk heeft bijna altijd de stadsvlag van Z. om zijn schouders gedrapeerd. Ik vraag hem of hij daar een speciaal gevoel bij heeft. Nee, maar hij houdt van Z. en zit vol ideeën om het leven van de lokale bevolking te verbeteren en ze daarbij actief te betrekken. Het kruis op de stadsvlag van Z. wil hij vervangen door een roze roos.

Voor mij hoeft de vlag geen roos te dragen, ook geen kruis. Het vlagvertoon van stadsboer Henk is echter aanstekelijk energiek en met het hart op de goede plek voor Z.

Meer berichten