De ludieke teksten appelleren aan het fatsoen van de automobilist.
De ludieke teksten appelleren aan het fatsoen van de automobilist. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

'Democratie is een goede staatsvorm, maar ik ken geen betere'

´Democratie is geen goede staatsvorm, maar ik ken geen betere´. Vrij vertaald een uitspraak van de Engelse staatsman Churchill waar ik mij wel in kan vinden.

Door Benno Geerlings

Er zullen altijd wijsneuzen, aandachttrekkers en azijnzeikers zijn die rond verkiezingstijd roepen dat het anders moet, dat zij het beter weten. Het systeem moet op de schop. Directere beslissingsbevoegdheden voor het volk.
Ik ben blij dat ik voor de diverse bestuursvormen maar één keer in de vier jaar hoef te stemmen. Ik geef mijn vertrouwen aan de partij en politici van mijn keuze en ga er dan van uit dat zij het verder vakkundig uitzoeken. Mocht er in de vier jaar toch iets gebeuren dat mij direct raakt en niet wordt behandeld door mijn afgevaardigden zal ik zeker aan de bel trekken. Wordt er niet geluisterd dan zijn zij bij de volgende verkiezingen mijn stem kwijt.
Dat zijn overigens wel de momenten dat er zo'n een pseudo-intellectuele narcist bij je komt aankloppen. "Zie je nu wel," zegt ie, "ze luisteren niet naar je. Stem op mij ik weet hoe het wel moet .Ik ben geroepen om dit land te redden, ik zal altijd naar je luisteren." De ellende is dat je er gevoelig bent op het moment dat je zelf gefrustreerd met je ongelezen spandoek thuis zit te mokken. Het zijn geen wereldverbeteraars die schreeuwers, dat leert de geschiedenis. Het enige belang dat zij dienen, is zichzelf. Met die wetenschap in mijn achterhoofd trap ik dan ook niet in hun val en kan alleen maar hopen dat ook anderen hun valse roep weten te weerstaan.
Op fietse door de Waterstraat in Z. zie ik dat de ramen van de huizen zijn volgeplakt met protest. Sinds de afsluiting van de IJsselkade wordt dit straatje misbruikt als sluipweg en racebaan door automobilisten die te lui zijn om de aangegeven omleidingen te gebruiken. Het protest van de straatbewoners is netjes. De ludieke teksten appelleren aan het fatsoen van de automobilist. De politici laten zich niet zien. Daar wringt de schoen, zorgt voor onvrede. De actievoerende dames geven al aan dat er desnoods naar hardere middelen gegrepen gaat worden. Mijn zegen hebben ze, zolang ze de valse profeten van deze wereld maar negeren. Mijn appél geldt de lokale politici: leg u oor eens te luister in die straat…en niet alleen omdat de gemeenteraadsverkiezingen naderen, maar gewoon omdat u geacht wordt volksvertegenwoordiger te zijn.

Meer berichten