Diny: "Of je nu bestuurslid bent of een wedstrijdteam; je hebt elkaar nodig en je moet de verschillen die er tussen mensen zijn accepteren." (foto: Feikje Breimer)
Diny: "Of je nu bestuurslid bent of een wedstrijdteam; je hebt elkaar nodig en je moet de verschillen die er tussen mensen zijn accepteren." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

In goed team is iedereen belangrijk

"Het is belangrijk om iedereen in zijn waarde te laten. Zo ga je in het bestuur met elkaar om, maar zo stel ik mij ook op als coach. Ik ga uit van het positieve. Ook als je een wedstrijd verliest. Wat ging er wel goed?"

Steenderen- Diny Nijkamp traint, fluit, coacht en bestuurt bij Volleybalvereniging W.I.K. De afkorting van de clubnaam staat voor Willen Is Kunnen. Het lijkt Diny op het lijf geschreven. "Op vrijdagavond geven we techniektraining voor de jeugd. Dan kan ik echt genieten van zo'n zaal vol kinderen in het rood-wit. Vier velden met op elk veld tien kinderen. Het gaat goed met de vereniging, je hoort in de regio wel andere verhalen.

Volleybalspeeltuin

Er is voldoende aanwas, maar daar doen we ook wat voor. Jurjen Geurts kwam met het idee van de Volleybalspeeltuin. Wanneer er wedstrijden zijn mogen kinderen van vier tot zes jaar gratis een uur meedoen. Je hoopt natuurlijk dat ze zo instromen bij de vereniging." Diny is geboren en getogen in Steenderen, in 1975 begon ze met volleybal. "We speelden toen nog in een houten gymzaal. Inmiddels geef ik vier en een half uur training per week, ik train zelf anderhalf uur, op zaterdag coach ik de halve dag en ik deel de scheidsrechters in. Als er niemand kan fluiten dan fluit ik zelf, ik ben vaak toch al in de sporthal.

Gelukkig is de bereidheid groot om thuis te fluiten. Bij W.I.K. zijn trouwens best veel vrijwilligers. Het merendeel van de leden doet wel iets en we hebben rond de honderdzestig leden. Dat ik nu genomineerd ben als vrijwilliger van het jaar vind ik een hele eer, maar je doet het nooit alleen. Natuurlijk vind ik het leuk dat het vrijwilligerswerk gewaardeerd wordt. Vrijwilligerswerk kun je alleen doen wanneer het leuk is om te doen en wanneer je het gevoel hebt dat mensen je waarderen. Die waardering ervaar ik voldoende. Mensen zeggen het tegen je wanneer ze de zaken goed geregeld vinden, ouders laten je weten dat ze de extra techniektraining waarderen. De ouders willen altijd wel rijden naar wedstrijden, die betrokkenheid maakt vrijwilligerswerk leuk om te doen. Of je nu bestuurslid bent of een wedstrijdteam; je hebt elkaar nodig en je moet de verschillen die er tussen mensen zijn accepteren. Je hoeft niet altijd te winnen, verlies hoort erbij. Al ben ik natuurlijk supertrots wanneer een team dat ik heb getraind goed presteert. De dames B1 spelen misschien volgend jaar in de hoofdklasse. Dat is geweldig!"
Vrijwilliger van het jaar

De Vrijwilliger van 2017 ontvangt de eretitel en 250 euro. De bekendmaking is tijdens de nieuwjaarsreceptie op 4 januari 2018 in het gemeentehuis in Hengelo.

Meer berichten

Shopbox