Joost zit bij het raam van het Kunstgemaal dat uitkijkt op het wandelpad langs de Groote Beek. "De kunst buiten zal vooral in het gras tussen het gebouw en de wei komen staan. Heel intiem en beschut." (foto: Feikje Breimer)
Joost zit bij het raam van het Kunstgemaal dat uitkijkt op het wandelpad langs de Groote Beek. "De kunst buiten zal vooral in het gras tussen het gebouw en de wei komen staan. Heel intiem en beschut." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Vergeet tijd tussen kunst en IJssel

"Hier komen geen busladingen toeristen. Daar leent deze plek zich niet voor. Bij het Kunstgemaal moet je met een paar mensen tegelijk genieten. Hier vergeet je de tijd, die speelt hier geen rol. Mensen blijven vaak lang en komen helemaal tot rust."

Bronkhorst- Joost Wolters kwam als kind al in het huis naast het gemaal bij Bronkhorst. Zijn grootouders woonden er. "Via via hoorde ik in 2011 dat het gebouwtje misschien gesloopt zou worden. Bijna niemand kende deze prachtige plek. Op de dijk waar nu het fietspad begint stond een groot hek, daarna was er een prikkeldraadversperring. Je haalde het niet in je hoofd om hier heen te gaan. Ik wilde met mijn kennis en kunde over kunst iets teruggeven aan de plaats waar ik vandaan kom. Met de stichting Het Kunstgemaal is iets hedendaags toegevoegd aan deze bijzondere plek. De voormalige dienstwoning werd gerenoveerd en verbouwd tot tentoonstellingsruimte, het Keukengemaal werd gebouwd. Een unieke locatie waar je met zicht op de uiterwaarden als wandelaar of fietser kunt pauzeren voor koffie of lunch. Inmiddels is er een fietspad over de dijk tot aan Doesburg, maar zelfs wanneer je met de auto komt moet je vanaf de parkeerplaats hierheen wandelen. Dat biedt net genoeg gelegenheid om de dag achter je te laten."


Joost woont en werkt in Amsterdam maar rijdt iedere week minstens drie keer naar Bronkhorst. Het is zaterdagochtend en hij zit aan zijn eerste kop koffie van de dag. Het regent en het water van de IJssel staat hoog. Joost draait zich om en wijst in de verte. "Kijk! Dat is zo mooi! Vanaf hier zie je amper het water van de IJssel, maar doordat er een binnenvaartschip voorbij komt weet je dat daar de rivier is. Deze plek biedt zoveel inspiratie. Het is de combinatie van natuur, kunst, geschiedenis en het uitzicht. De gemeente Bronckhorst heeft een vergunning gegeven voor het plaatsen van twaalf kunstwerken in een buitenexpositie bij Het Kunstgemaal. In januari komen kunstenaars Marijke de Goey, Floris Hovers, Filip Jonker en Rob Sweere op bezoek. Ze kiezen dan een locatie uit en krijgen te horen waaraan hun kunstwerken moeten voldoen. In de dijk mag je niet graven dus de kunst zal vooral in het weitje tussen het Kunstgemaal en de boomgaard te zien zijn. Alles wat hier straks staat is bewust ontworpen en gemaakt voor deze plek. Aan de achterkant van dit gebouw staat het woord KUNST. Ik zie al helemaal voor me hoe je wandelend langs de Groote Beek in de verte dat woord ziet staan met daarbij één van de kunstwerken. Daar word je stil van."

hetkunstgemaal.nl

Meer berichten