Tegen griep bestaat geen remedie. Dus: uitzieken maar...
Tegen griep bestaat geen remedie. Dus: uitzieken maar... (Foto: Leo Polhuys)

Veel griepgevallen in de regio

Hoesten, niezen, prikkende ogen…. Het is januari en voor veel mensen betekent dat helaas dat ze het bed moeten houden in verband met griep. Volgens de statistieken heerst er op dit moment in ons land een echte griepepidemie. Zutphense Koerier maakte een rondje langs een aantal huisartsen in onze regio en vroeg hen hoe erg het allemaal is.

ZUTPHEN - Huisartsenpraktijk De Zegerij in Brummen spreekt volgens de assistente ''heel veel'' patiënten met griepverschijnselen. ''Ze hoesten, hebben keelpijn of maag- en darmklachten.'' De assistenten schatten aan de telefoon in wat de ernst van hun klacht is. Meestal gaat de griep na een paar dagen wel weer over en uitzieken is het beste medicijn. '' Maar als de verschijnselen blijven en er koorts en benauwdheid optreedt, is het toch beter om even naar de dokter te komen. Zeker als het gaat om risicogroepen zoals ouderen. Momenteel zijn er veel ouderen met longontsteking.'' Volgens de assistente trekken mensen ook eerder aan de bel omdat ze ziekteverschijnselen niet meer zo makkelijk accepteren als vroeger. '' Of ze hebben op internet iets gezien en bellen daarover met vragen.''

Huisarts R.J.M. van Kimmenaede in Zutphen signaleert ook een toenemend aantal mensen met griep. De assistente vertelt desgevraagd: '' Verkoudheid, hoesten, het hoort er nu een keer gewoon bij. Sommige mensen weten niet dat de verschijnselen wel enkele weken kunnen aanhouden. We merken ook dat er veel kinderen zijn die hoesten en benauwd zijn, vooral 's avonds. Het rs virus is hier verantwoordelijk voor. '' Bij collega Suichies in Eefde kloppen eveneens veel meer patiënten dan gemiddeld aan voor een advies. '' Maar we houden het niet bij, dan zouden we er een speciaal programmaatje op los moeten laten. De stijging van het aantal griepgevallen begon al voor Kerst en zal nog wel even aanhouden. Kinderen en ouderen spreken we het meest. Dat zijn de kwetsbaarste groepen. Als de klachten bij hen blijven voortduren of er is bijvoorbeeld sprake van koorts, is het beter dat de dokter hen even ziet.''

Huisartsen Albers en Tanis in Vorden melden dat er momenteel 69 mensen met griep zijn op elke honderdduizend inwoners. De norm zegt dat er sprake is van een epidemie als er 51 mensen griep hebben. De website van de huisartsen stelt gerust: '' Het is een milde griepepidemie.

De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop.'' Voor wie twijfelt staat op de website de speciale griepcheck klaar.

Meer berichten

Shopbox