Kleine mensjes hangen aan de wijzers van de klok
Kleine mensjes hangen aan de wijzers van de klok (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Tijdreizen

Tik, tak, tik ,tak…. De tijd is een ongrijpbaar fenomeen. Volgens Einstein is tijd relatief en zou het afhankelijk van snelheid mogelijk moeten zijn te reizen in de tijd. Volgens mij doen we dat al, door te reizen naar andere tijdzones in de wereld. Zomer- en wintertijd, ook zo'n bizar fenomeen. Tot zover heb ik het alleen nog maar over door de mens zelf ingestelde tijdsverschillen. Het wordt pas echt ingewikkeld als we onderduiken in de fictie over het fenomeen.

Door Benno Geerlings

Ik ben altijd een fan geweest van films die tijdreizen als onderwerp hebben. Ik snap vaak niks van de natuurkundige principes en de gevolgen die het met zich mee kan brengen, maar ik vind het razend spannend en vermakelijk.

De laatste weken kijken mijn partner en ik de serie Dark. Vanuit het heden volg je een aantal families in een klein Duits plaatsje. Lief en leed, afijn, 't zou zich ook zomaar in Z. kunnen afspelen.

Echter bevindt zich ondergronds een gat in de tijd, onze oosterburen kunnen zich daardoor verplaatsen naar het verleden of de toekomst. Tja, en dan begint de ellende… door het tijdrijzen zijn de familiebanden enigszins incestueus geworden. K. wordt gek van mijn vragen, de logica is mij volledig ontglipt. Toch blijf ik geboeid kijken en lijken de afleveringen korter te duren dan de werkelijke 50 minuten.

Als ik de volgende dag op fietse in het centrum van Z. de deadline van een koeriersopdracht najaag, speelt het nog door mijn hoofd, ben ik terug in de serie.

Tegelijkertijd kijk ik omhoog, schiet weer naar het heden en zie dat er wordt gerestaureerd aan de toren van de St. Janskerk of Nieuwstadkerk, zoals de kerk ook wel wordt genoemd. Kleine mensjes hangen aan de wijzers van de klok, althans zo lijkt het. Wanhopig proberen zij de kerk terug te brengen naar haar oorspronkelijke staat.

Als ik inzoom op de werkzaamheden met mijn camera, zie ik op de torenklok dat ik achter loop op mijn strakke koeriersschema.

Ik laat de bouwvakkers renoveren, spring op mijn fiets, trap aan en probeer wat van de verloren tijd in te halen.

Hopeloze zaak, de tijd is een ongrijpbaar fenomeen, zeker tijdens de laatste dagen van december.

Tik, tak, tik, tak……… Gelukkig nieuwjaar.

Meer berichten

Shopbox