Edith op de kar getrokken door Yarka, Toolik, Sepp, Serox en Kambel. Edith: "Eskimo's gebruikten dit hondenras al als lastdier. Ze zijn sterk en kunnen makkelijk 15 jaar oud worden. Vorig jaar werden we derde tijdens het wereldkampioenschap Polardistans in Särna Zweden." (foto: Feikje Breimer)
Edith op de kar getrokken door Yarka, Toolik, Sepp, Serox en Kambel. Edith: "Eskimo's gebruikten dit hondenras al als lastdier. Ze zijn sterk en kunnen makkelijk 15 jaar oud worden. Vorig jaar werden we derde tijdens het wereldkampioenschap Polardistans in Särna Zweden." (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Slapen in sneeuw tijdens wedstrijd

"Wie sledehonden aanschaft schaft ook een andere levensstijl aan. Ik kocht miijn eerste Husky's van een fokker uit Enschede die nog bekeuringen kreeg omdat hij de honden liet trekken. Dankzij het trekhondenbesluit mag je in Nederland met sledehonden werken en ook met honden waarvoor de dierenarts goedkeuring geeft."

Vorden- "Gee! Yarka, Toolik let op! Gee!" Het is woensdagochtend vroeg. Op het Grote Veld bij Vorden klinkt gekwetter van vogels, mist hangt nog boven het gras. Tussen de bomen kun je Edith Braakhekke en haar Husky's horen aankomen. "Straight ahead!" roept Edith wanneer Toolik en Yarka op een kruising even aarzelen en omkijken, wat wil de baas? "Straight agead!" en daar vliegt de kar al rechtdoor over de zandweg. Edith: "Ik ga altijd vroeg op pad met de honden, wanneer ik andere mensen tegenkom pakken die negen van de tien keer hun mobiel om een foto te maken of ze staan stil om te kijken. Mensen maken gelukkig hun loslopende hond dan ook vast, er is hier ruimte genoeg en iedereen maakt graag gebruik van het bos. Wanneer ik mensen met paarden tegenkom ga ik als dat kan een andere kant op. Dat gaat altijd goed."
"Gee!" roept Edith en met een keurige boog slaan de vijf Husky's rechtsaf een modderig pad in. "Ik ben een hondenmens en hou ontzettend van sneeuw. Ik heb bewust gekozen voor Husky's. Ze zijn heel zacht en vriendelijk voor mensen en andere dieren, maar hard voor zichzelf, ze werken graag. Ik ben begonnen met twee Husky's voor de step als recreatie en van het één kwam het ander.

Polardistans

Inmiddels doe ik met mijn honden mee aan lange afstandswedstrijden over 170 kilometer in Scandinavië, de Polardistans. In oktober begin ik met de trainingen. Soms ga ik met de honden voor de kar vanuit Lochem naar mijn ouders in Vorden om koffie te drinken, voor snelheidstrainingen ga ik naar de Lochemse berg. De afstanden lopen op van een paar kilometer naar 35 kilometer per training vlak voor een wedstrijd. De wedstrijden zijn in februari en maart. Over een afstand van 170 kilometer doe ik ongeveer 28 uur. De tijd voor de pauzes telt gewoon door. Ik slaap dan hooguit anderhalf uur gedurende die dag en nacht dat we op pad zijn. Zodra het pauze is rollen de honden zich op in de sneeuw en slapen."

Zonder opdracht slaan de honden eensgezind linksaf een smal modderig pad in. Edith grinnikt: "Dit is hun favoriete pad hier. Ze hebben door dat ik even niet oplet en dan nemen ze hun eigen besluit. Zo eigenwijs zijn Husky's wel."

Meer berichten