ik volg de stippellijn van het fietspad, die lijkt wat te slingeren...
ik volg de stippellijn van het fietspad, die lijkt wat te slingeren... (Foto: Martijn Rozendal)
Op fietse door Z.

Veilige kerst

Bedrijven, organisaties, verenigingen en instellingen willen de boel afronden aan het einde van het jaar. Voordat de feestdagen beginnen moet de boel op orde zijn. De ordeportefeuille leeg, de dossiers het archief in. Ter afsluiting een drankje tijdens de kerstborrel. Iedereen heeft daar zin in. Daarna kunnen we naar huis, de familie wacht. We hechten er aan om veilig thuis te komen, dat kan ook in Nederland. Veilig verkeer is hier uitgevonden. Gereguleerde infrastructuur.

Door Benno Geerlings

De bedrijfsborrel zelf reguleren we ook. Ik begrijp dat de roep om een alcoholvrije afdronk steeds sterker wordt. De drank achter slot en grendel, de sigaret verboden, de stekker uit de frietpan en feesten maar. We komen nog veiliger thuis. Geen lol meer aan wat mij betreft. Zo'n jaarafsluiting moet juist gierend uit de hand lopen, in goede zin bedoel ik. Iedereen heeft een flinke slok op en vertelt elkaar de waarheid. In verlaten kantoorruimtes worden stille liefdes bekrachtigd. Het ventiel uit de snelkookpan. Met beschaamde, maar schone lei beginnen we zo weer aan een nieuw boekjaar.

In een bouwkeet van een klein aannemersbedrijfje dat enige wegwerkzaamheden heeft uitgevoerd aan de Weg naar Voorst in Z. trekt Tinus nog maar eens een biertje open en proost met de collega's. Het werk is gedaan, het is klaar voor dit jaar. De chef heeft een kratje klaargezet en er staat een kerstvakantie voor de deur. Niks van dat correcte gedoe met sapjes en kauwen op rare nootjes, even lekker zuipen met een goeie bitterbal erbij. De anekdotes vliegen over en weer. De sfeer is jolig en aangeschoten. Dan komt de chef binnen, tierend , een deel van het fietspad is nog niet voorzien van de stippellijn. Rinus trekt het zich aan, hij is trots op zijn werk, zijn bijdrage maakt Nederland veiliger. Deze fout moet worden gecorrigeerd. In één teug leegt hij zijn flesje, staat op en stapt naar buiten. Hij springt op de wagen en rijdt richting het pad dat de stippelbelijning mist…….

Op mijn laatste werkdag voor kerst ben ik op fietse in de Hoven op weg naar huis, de laatste pakketjes zijn afgeleverd. De bedrijfsborrel wacht. Een bord langs de weg adviseert BOB. Ik volg de stippellijn van het fietspad, die lijkt wat te slingeren…. maar dat kan ook inbeelding zijn en dwaalt er al een biertje door mijn hoofd. Ik wens ons allen veilig verkeer en mooie feestdagen toe.

Meer berichten

Shopbox