Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Slimme honden

Met een jonge hond moet je op tijd naar puppycursus. Doe je dat niet, dan heb je voor de rest van je leven een niet-gesocialiseerde hond die bang is voor andere honden en mensen, zeggen ze.

Wanneer je op een stralende middag langs de IJssel loopt en een niet aangelijnde hond ziet die tegen iedereen blaft en andere honden zonder toestemming aan het kruis ruikt, kun je er donder op zeggen dat de hond, toen die nog een lieve kleine pup was, geen cursus heeft gevolgd. Of in ieder geval geen goede.
Het is niet meer zoals vroeger. Je nam een hond, bond er een touw omheen en kon ermee wandelen op de hei. Een hond is lid van het gezin en heeft gevoelens en droomt, net als mensen, over bloemetjes en bijtjes en van een mooie nieuwe tennisbal.

Er zijn zelfhulpboeken voor de hond, die, omdat de honden zelf niet kunnen lezen, moeten worden voorgelezen door het baasje.

Ik kocht laatst een speeltje voor Lotje waar ze zich uren mee zou kunnen vermaken, zei de verkoper, omdat het de nieuwsgierigheid en intelligentie van de hond aanspreekt. 'Het voorkomt verveling en dat zorgt ervoor dat ze niet gaan bijten in je bank.'
De verkoper vroeg me welk hondenras ik had.
'Alle honden zijn gelijk,' zei ik in mijn poging niet racistisch te willen zijn.
'Nee, sommige soorten zijn heel slim. De bordercollie is de slimste hond die er bestaat.'
'Onze hond is ook slim, misschien wel slimmer.'
Hij knikte,maar leek me niet te geloven.
'Nou, dan zal je hond dit speeltje heel leuk gaan vinden. Het is een puzzel voor hoogbegaafde honden.'


Ik heb het gekocht, Lotje heeft ermee gespeeld en ze is zo ontzettend slim, na twee keer het spel te hebben uitgespeeld, kon het haar niet meer boeien. Nu ligt ze op het kleed en bijt in een van mijn oude sokken. Ook slimme honden hebben behoefte aan eenvoud.

Meer berichten

Shopbox