Teklewegni, Kubrom, Kasra, Lilian en Amanuel zien elkaar al anderhalf jaar iedere donderdagmiddag. Lilan geeft hen als vrijwilliger Nederlandse taalles. (foto: Feikje Breimer)
Teklewegni, Kubrom, Kasra, Lilian en Amanuel zien elkaar al anderhalf jaar iedere donderdagmiddag. Lilan geeft hen als vrijwilliger Nederlandse taalles. (foto: Feikje Breimer) (Foto: Feikje Breimer)

Poppernoten en lastige lidwoorden

Vraag 62. Waar praten Nederlanders graag over? A. Over hun salaris. B. Over het weer. "Dat is B. Dat weet ik. Bij de oude mensen waar ik help. Altijd weer. Bij de bushalte. Weer. Het regent, het waait, het is koud. Ja, Nederlanders willen altijd wel met je praten over het weer."

Zutphen- Rond de eettafel van Lilian Hüttner zitten twee jonge mannen uit Eritrea, een vrouw uit Eritrea en een man uit Iran. Kubrom, Amanuel, Teklewegni en Kasra komen al anderhalf jaar voor Nederlandse les naar Lilian. Trots haalt Teklewegni een brief van de Rijksoverheid tevoorschijn. "Ik heb een acht voor leesvaardigheid en ben nu geslaagd voor mijn inburgeringstoets!"

Lilian: "Zo heb ik Teklewegni ontmoet, ze haalde steeds haar leesvaardigheid niet. Vervolgens was haar budget voor Nederlandse les op en moest ze het zelf maar uitzoeken. Ik ben vrijwilliger bij het AZC in Zutphen en iemand vroeg of ze niet bij mij kon komen voor Nederlandse les. Ik ben veertig jaar basisschooljuf geweest en heb lesgegeven aan alle groepen. Na mijn pensioen heb mij gemeld bij Vluchtelingenwerk." Tekleweni: "Ik ga nooit meer weg bij Lilian! Ze legt goed uit, ze is een goede juf. Ik leer van haar en ik vind Lilian lief!" Terwijl ze de kwaliteiten van Lilian als juf opnoemt knikken Kubrom, Amanuel en Kasra hartgrondig. Ja, Lilian is een goede juf.

Kasra: "Mijn eerste Nederlandse woord heb ik een half jaar geleden in ter Apel geleerd. Een vriend zei Hallo tegen iemand en ik begreep dat dat het Nederlandse woord voor Salam is." Lilian pakt de lijst met meerkeuzevragen er weer bij en beaamt dat Nederlanders inderdaad wél over het weer willen praten maar niet over het salaris. Amanuel: "Beer, beer, of bier?" "Nee weer! Weer," herhaalt Asram een paar keer waarna iedereen aan tafel de slappe lach krijgt. "Nu weer opletten!" roept Lilian. "We gaan een stukje lezen over Sinterklaas. Om de beurt lezen Kubrom, Amanuel, Teklewegni en Kasra een stukje voor uit les 4 Kennis Nederlandse Maatschappij en Cultuur; Sinterklaas.

Kasra wijst naar de pepernoten op tafel. "Ik heb vandaag Sinterklaas gevierd en daar waren ook poppernoten." "Pépernoten," corrigeert Lilian. "Ja, poppernoten", herhaalt Kasra blijmoedig. "Is het de pepernoot of het pepernoot" vraagt ze de groep. "De! Het!" klinkt het. "Het is dé pepernoot en hét pepernootje, als een woord op tje eindigt staat er bijna altijd het voor." Kasra: "Die drie woordjes, de, het en een, die vind ik lastig." Lilian: "Dit is zo'n gezellig groepje mensen. Ik ben als kind van anderhalf in de jaren vijftig vanuit Indonesië naar Nederland gekomen. Toen hebben vrijwilligers mijn moeder en mijn broers en zussen Nederlands geleerd. Ik ben blij dat ik nu iets kan terug doen."

Meer berichten

Shopbox