Foto: Gerreke van den Bosch
Ingezonden

Hoe leuk is Piet?

Sint en Piet.

Dichtbij de familie is een fijne man uit Curaçoa. Geheel Nederlands opgevoed zoals dat op een school in Nederland gegaan zou zijn. Echter om verschillende motieven hier aangekomen bezorgde het hem best schrik dat kinderen soms wegdoken of lastiger nog, hem na-jouwden met zwarte Piet, zwarte Piet!

Historisch gezien was zwarte Piet er al in de oertijd van Sinterklaas, ook elders in Europa. Bijvoorbeeld Zwitserland heeft een Sammichlaus & schwarz Peter.

Een mogelijk wat onoplettende schoolmeester heeft rond 1850 zwarte Piet hier echter opgetuigd als een Moor, ook wel op 17e eeuwse schilderijen te zien en als dragers van tafels in de meubelkunst. Kijk maar eens in het Geelvinck Museum aan de Zaadmarkt. Zo was dat toen.

Nu zou het mooi zijn als zwarte Piet inderdaad gewoon weer zwarte Piet werd. Inderdaad ook van de schoorsteen en als vrolijke grappige humorrijke en goed op de hoogte zijnde knecht. En zeker als tegenhanger van de prelaat Sint Nicolaas die dat allemaal niet alleen af kan.

De historie is er om te koesteren, tradities, maar ook wel om beter vooruit te kunnen komen. En ja, wat is daar eigenlijk mis mee? Beetje meer aangepaste Pieten? De discussie lijkt wel haast gekaapt om symbool te staan voor twee wat starre oppenenten. Jammer voor Sinterklaas en met name voor zwarte Piet. Het is vooral een heel leuk feest voor iedereen, in Holland, Zwitserland op Curaçao, enz. vaak juist als het geloof iets weggeëbt is! Dat zou maar eens zo moeten worden en blijven.

Josta Walland

Meer berichten

Shopbox