VIDEO

Annegreet van Bergen en Matthijs van Nieuwkerk ambassadeur van Noaberhulp

Zutphen - Stichting Noaberhulp is verheugd te kunnen melden dat schrijfster/journaliste Annegreet van Bergen en televisiepresentator/ journalist Matthijs van Nieuwkerk ambassadeur van de stichting Noaberhulp willen zijn. Persoonlijke ervaring met het fenomeen noaber en noaberschap hebben daartoe geleid.

Annegreet van Bergen over haar beweegredenen om ambassadeur van Noaberhulp te worden: “Voor mijn moeder was op het laatst één ding duidelijk. Zij wilde thuis, in haar eigen huis sterven. Dat betekende alle hens aan dek. Ze had vier dochters, maar die woonden niet alle vier direct naast de deur. Ook waren er lieve buren en was er goede professionele thuiszorg. Toch is het in zo’n situatie heel prettig wanneer er vrijwilligers van de terminale thuiszorg zijn om hand- en spandiensten te verrichten, en vooral om er gewoon te zijn. Dat maakt het verdrietige en zenuwslopende van een overlijden iets beter te behappen. Vanwege de ervaringen met mijn moeders sterfbed heb ik een aantal jaren in het bestuur van Noaberhulp gezeten en ben ik nu graag ambassadeur van Noaberhulp. Want ik vind het belangrijk dat het werk van Noaberhulp bekend is bij mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als indertijd mijn zusjes en ik. En ik hoop dat zij bijtijds een beroep doen op de vrijwilligers van Noaberhulp om hun zorgen rond een sterfbed te delen”.

Annegreet van Bergen schreef over economie in o.a. de Volkskrant en Elsevier en in columns in De Stentor. In 2015 werd zij genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs voor haar bestseller Gouden jaren. Daarnaast publiceerde zij onder meer het boek: Mijn moeder wilde dood (2010). Een persoonlijk en praktisch verhaal over zelfbeschikking.

Matthijs van Nieuwkerk over Noaberhulp: “Als je in de Achterhoek woont, zoals ik, heb je geen buren maar noabers. Dat wist ik natuurlijk ook niet toen ik vanuit Amsterdam op het platteland van Almen terecht kwam. Maar noabers is een serieuze zaak. Het zijn je naaste buren waarop je altijd een beroep kan doen en zij omgekeerd ook op jou. En die opdracht die nemen we serieus. Voor mij was deze oprechte oplettendheid en zorg totaal nieuw. En ik vond het eigenlijk direct geweldig. In Zutphen en omstreken is er ook een stichting met de naam Noaberhulp en daar ben ik een ambassadeur van. Het is een team van goed getrainde vrijwilligers die de naaste familie van terminale zieken bijstaat. Als het even teveel wordt voor de man of de vrouw of de dochter of de zoon om deze soms zo verdrietige en moeilijke zorg te verlenen, staan onze vrijwilligers voor hen klaar. Noaberhulp doet dit in de gemeenten Zutphen, Brummen, Lochem, Gorssel, Steenderen, Vorden en Warnsveld. Je begrijpt deze organisatie kan niet van de wind leven. Voldoende financiële middelen en getrainde vrijwilligers zijn noodzakelijk. Ondersteuning in de vorm van een gift of je opgeven als vrijwilliger is daarom meer dan welkom. Als ambassadeur van Noaberhulp én als noaber zou ik willen zeggen: DOEN!

Matthijs van Nieuwkerk is journalist en televisiepresentator van onder meer De Wereld draait Door en Top 2000 à Go-Go.

Over de stichting Noaberhulp: Dit is een zogenaamde VPTZ organisatie, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Hierbij gaat het om zorg in de laatste levensfase. De meeste mensen sterven het liefst thuis in de eigen vertrouwde omgeving. Naasten willen hun dierbaren in die laatste levensfase graag de nodige steun en verzorging bieden, maar regelmatig wordt de last voor deze mantelzorgers erg groot. Vrijwilligers van Noaberhulp kunnen dan de helpende hand reiken. Dat doen ze door één of meer dagdelen of nachten de ondersteuning van de mantelzorgers over te nemen, zodat deze even op adem komen en in deze moeilijke tijd overeind kunnen blijven.

Meer informatie over Noaberhulp is te vinden op de website van de stichting (www.noaberhulpzutphen.nl). Daar is ook de persoonlijke videoboodschap van Annegreet van Bergen en Matthijs van Nieuwkerk te zien.

Meer berichten

Shopbox