Foto: Benno Geerlings
Op fietse door Z.

Boekenkast

Voor de vrijgezellen onder ons is het geen probleem; 's avonds in bed voor het slapen gaan nog even lekker een paar pagina's lezen in een boek.

Door Benno Geerlings


Ander verhaal voor de stelletjes. De één wil slapen; de ander nog geen zin. Bedlampje aan, geritsel door omslaande pagina's, partner draait zich weer demonstratief om, zuchtend.


Nee , dan het E-book, leve de digitalisering. Ik ben namelijk ook zo'n nachtelijke lezer, met partner. Bedlampje uit, het E-book op het tablet aan, in nachtstand. Geen papier-herrie. K. slaapt als een roos.


Daarbij, het schijnt zo te zijn dat je gezonder slaapt in duisternis dan in verlichte staat.
Het pleit lijkt te zijn beslecht ten faveure van het E-book. Ook de papieren krant verkeert in nood.


De journalistieke uitdrukking 'Stop de Pers' mag nooit definitief worden. Ik hou van de geur van inkt op papier, het gevoel van een boek in je vingers. Het ronddwalen door de prachtige bieb van Z. aan het Broederenkerkplein; daar kan toch geen E-bookstore tegenop?

Op fietse in de Stokebrand zie ik een vitrine aan de wand hangen. Ik trek aan de rem en sla een pagina terug.

De vitrine blijkt een boekenkast te zijn, hangend aan de schuur van een woonhuis.

'Buurtbibliotheek' staat er zijdelings op de kast geschreven. Gratis en geoorloofd een boekje meepikken. Net als het E-book is het bibliotheekboek een problematisch verdienmodel voor de auteur.

Maar toch word ik blij van zo'n initiatief. Er wordt gerecycled, en boekliefhebbers met een beperkt budget kunnen toch lezen. De schrijver wordt er niet rijker van, maar als dat zijn uitgangspunt zou zijn, deugt zijn geschrift toch niet.

Daarbij, het kleedt ook lekker aan, zo'n boekenkastje op straat.


Ik open de vitrine, en zoek iets van mijn gading, vannacht hou ik mijn lief wakker.

Meer berichten

Shopbox