Logo zutphensekoerier.nl


Uitreiking van het adoptiecertificaat, v.l.n.r. Peter Raadgever (OGS), burgemeester Alex van Hedel en Nanda de Wit (Obs de Vossestaart).
Uitreiking van het adoptiecertificaat, v.l.n.r. Peter Raadgever (OGS), burgemeester Alex van Hedel en Nanda de Wit (Obs de Vossestaart).

Obs de Vossestaart adopteert onderhoud oorlogsgraven Hall

Brummen/ Hall – Obs de Vossestaart in Hall heeft vrijdag 10 november een adoptiecertificaat ontvangen van de Oorlogsgravenstichting (OGS). Burgemeester Van Hedel reikte het certificaat uit aan locatiecoördinator Nanda de Wit. De school adopteert hiermee het onderhoud van de 6 oorlogsgraven op de algemene begraafplaats in Hall. Namens de OGS was Peter Raadgever aanwezig.

Volgens het certificaat laten de leerlingen zien dat ze begrijpen dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn en dat hiervoor in het verleden en ook nu nog grote offers worden gebracht. Daarom willen zij de nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in ere houden en hun verhaal doorgeven aan de komende generaties. De uitreiking vond plaats in de school, aansluitend aan het Nationaal Schoolontbijt dat ook deze morgen plaatsvond. Er is voor deze dag gekozen, want de eerste zondag na 11 november is het Rememberenceday of poppyday; de nationale herdenkingsdag van oorlogsslachtoffers in het Gemenebest.

Er zijn zes leerlingen van groep 8 (3 in het voorjaar en 3 in het najaar) die het onderhoud gaan uitvoeren. Dat betekent graven afborstelen, grind harken, onkruid verwijderen en bollen of eenjarige planten poten. Het overige onderhoud door het jaar heen blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente Brummen en OGS.

Betrokkenheid Hall
Voorafgaand aan deze dag zijn de leerlingen al druk bezig geweest samen met medewerkers van de gemeente. Ze hebben de graven schoongemaakt en planten gepoot. Deze bijzondere plek ziet er weer prachtig uit. Burgemeester Van Hedel is erg blij met dit initiatief: "Het is belangrijk om te blijven gedenken en herdenken wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Er is al een jarenlange betrokkenheid van de Hallse gemeenschap bij deze oorlogsgraven met name via Stichting Hall Leeft. En door als school deze graven te adopteren is een mooie manier om de oorlog dicht bij te brengen. Het verleden krijgt zo een gezicht. Ik vind het geweldig dat de leerlingen zich hiervoor willen inzetten."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox